De ramp en de hulp

Wat is er aan de hand?

Meer dan 20 miljoen mensen in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen lijden honger door een combinatie van conflict, ingestorte economieën, (extreme) droogte en armoede. Nu al zijn bijna 1,4 miljoen kinderen ernstig ondervoed. In februari riepen de VN voor delen van Zuid-Soedan voor het eerst in zes jaar een officiële hongersnood uit. Dat betekent dat er dagelijks mensen sterven wegens voedselgebrek. Ook in de andere drie landen is de situatie kritiek. Lees alles over de ramp.

Hoe helpen we?

Deze Giro555-actie is gericht op het helpen van slachtoffers van de hongersnood tot zij zelf weer in staat zijn om in hun voedselbehoefte te voorzien. Het grootste deel van de opbrengst (minimaal 80 procent) gaat naar de vier kernlanden Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen. Het overige deel zal worden gebruikt voor hulp aan mensen in de omliggende gebieden/landen, Niger, Kenia, Ethiopië en Oeganda. Lees alles over de hulp.

De ramp en de hulp in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan heersen door oorlog, een ingestorte economie en droogte enorme voedseltekorten. 60 procent van de bevolking verkeert in nood en bijna 5 miljoen kinderen hebben acuut voedselhulp nodig. Op 20 februari 2017 hebben de Verenigde Naties en de Zuid-Soedanese regering de hongersnood afgekondigd in 2 deelstaten in de staat Unity. Zo’n 100.000 mensen dreigen daar van de honger om te komen. Lees verder.

De ramp en de hulp in Noordoost-Nigeria

Een alarmerend aantal mensen in Noordoost-Nigeria is getroffen door ondervoeding en honger, mede veroorzaakt door de strijd tussen het Nigeriaanse leger en gewapende groepen. De voedselonzekerheid is met name ernstig in de staten Borno, Adamawe en Yobe, waar 5,1 miljoen mensen acuut voedselhulp nodig hebben en 450.000 kinderen acuut ondervoed zijn. Lees verder.

 

De ramp en de hulp in Somalië

De helft van de bevolking van Somalië heeft hulp nodig en bijna een kwart verkeert in acute voedselnood. De situatie van kinderen is extra zorgelijk, 363.000 kinderen zijn ernstig ondervoed, waarvan 71.000 levensreddende behandeling nodig hebben. 1,9 miljoen mensen kunnen sterven aan ziektes die te voorkomen zijn, dankzij een gebrek aan schoon drinkwater en toegang tot basisgezondheidszorg. Lees verder.

 

De ramp en de hulp in Jemen

In Jemen woedt sinds 2015 een burgeroorlog met grote humanitaire gevolgen. Mede daardoor speelt zich hier de grootste voedselcrisis in de wereld af. Meer dan tweederde van de bevolking verkeert in nood en meer dan 7 miljoen mensen hebben dringend voedselhulp nodig. In het hele land is sprake van grote voedseltekorten en een gebrek aan schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en medische faciliteiten. Lees verder.

 

Hier leest u per organisatie achter Giro555 in welke landen zij hulp bieden.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555: