Nederland
helpt
Nepal

18.000 baby’s en zwangere vrouwen in levensgevaar

De levens van bijna 18.000 baby’s en zwangere vrouwen komen in gevaar, volgens UNICEF. Er moet snel actie worden ondernomen om de belangrijkste gezondheidszorgsystemen te herstellen.

Elk uur worden in de zwaarst getroffen gebieden in Nepal twaalf baby’s geboren. Deze baby’s hebben geen toegang tot de gezondheidszorg vanwege de enorme schade aan kraamklinieken. Minstens 70 procent van de geboortecentra in de 14 meest getroffen districten is beschadigd of verwoest. In sommige gebieden loopt dit percentage zelfs op tot 90 procent.

Eerste levensdagen

Naast het gebrek aan kraamklinieken, hebben veel moeders en baby’s geen veilige plek om te wonen. Duizenden zwangere vrouwen en moeders hebben hun huis verloren. “We vrezen dat het aantal moeders dat buiten ziekenhuizen en geboortecentra bevalt sinds de aardbeving met ruim een derde is toegenomen in de zwaarst getroffen gebieden”, zegt Tomoo Hozumi van UNICEF Nepal. “De eerste levensdagen zijn het gevaarlijkst voor een kind. Wij zijn uiterst bezorgd om het welzijn van de pasgeborenen en hun moeders.”

Op dit moment biedt UNICEF 24 uur per dag hulp aan moeders en baby’s. Hulpverleners zetten tientallen medische tenten neer, waaronder kraamtenten. Ook worden er tweeëntwintig opvanghuizen opgezet in de zwaarst getroffen gebieden. UNICEF levert daarnaast schone bevallingspakketten, babykleertjes, essentiële geneesmiddelen en ze bevordert de borstvoeding door  ijzer- en foliumzuursupplementen te verstrekken.

Zeven uur

CARE maakt zich eveneens druk om de moeders en baby’s. Hulpverleners distribueren gezondheidspakketten met plastic handschoenen, schoon verband en materiaal voor de navelstreng. De gebieden zijn echter afgelegen en moeilijk te bereiken voor hulpverleners. Lex Kassenberg van CARE: “Ons team deed er zeven uur over om een dorp in Sindhupalchowk te bereiken. Het was vier uur rijden en drie uur lopen.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.