Samen in actie
voor noodhulp

World Vision helpt in Nepal met zuurstofcilinders en testcapaciteit

Met de opbrengst van de Giro555-actie ‘Samen tegen corona’ bieden de elf hulporganisaties achter Giro555 medische noodhulp aan coronapatiënten en zetten zij alles op alles om vaccineren in kwetsbare landen mogelijk te maken. World Vision, een van deze hulporganisaties, werkt met Giro555-geld in het zwaargetroffen Nepal.

In mei/juni 2021, middenin de tweede coronagolf, testte maar liefst 45% van de mensen in Nepal positief, met een sterftecijfer van 2,1%. In deze ongekende situatie was er een ernstig tekort aan zuurstofcilinders. Met steun van Giro555 kon World Vision onder andere 210 zuurstofcilinders distribueren om direct medische noodhulp te verlenen. Daarnaast helpt World Vision de lokale overheid bij het opzetten van 18 vaccinatiecentra en zorgt de organisatie voor onder andere persoonlijke beschermingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen en logistiek. Ook traint World Vision vrijwilligers die op de vaccinatielocaties ondersteunen bij het vaccineren en er onder andere op toezien dat mensen die gevaccineerd worden genoeg afstand van elkaar houden, hun handen wassen en delen waar nodig mondkapjes uit. 

Sher Dhan Rai, Chief Minister van de meest oostelijke provincie in Nepal: “World Vision steunt onze provinciale en lokale overheden sinds de uitbraak van het coronavirus. Nu wij door de tweede golf van de pandemie worden getroffen, hebben zij ons met essentiële medische benodigdheden bereikt. Wij stellen de hulp in deze moeilijke tijd zeer op prijs.” 

Ook ondersteunt World Vision bij het testen in meer rurale gebieden. In heel Nepal zijn slechts 81 door de overheid gecertificeerde RT PCR-laboratoria, en de meesten daarvan in steden zijn gevestigd. Dit betekent dat veel mensen op het platteland zich niet lieten testen. Ondertussen verspreidde corona zich daar wel. De regering van Nepal keurde antigeentesten goed, omdat deze sneller en goedkoper zijn en toch een goede inschatting kunnen geven van de virusverspreiding in een gemeenschap. Om de capaciteit van de lokale overheid onder het gezondheidssysteem te versterken en ook de verspreiding van corona in de meest kwetsbare gemeenschappen te beperken, ondersteunt World Vision dorpen op het platteland met antigeentestkits zodat zij zich kunnen testen.

Trilochan Bhatta, Chief Minister van de provincie Sudurpaschim: “World Vision heeft de overheid van de provincie Sudurpashchim voortdurend gesteund in de strijd tegen het coronavirus, zowel tijdens de eerste golf als nu tijdens de tweede golf. Deze medische steun zal het leven van coronapatiënten in de hele provincie helpen beschermen.”

Foto’s: Overdracht van medische hulpgoederen en zuurstofcilinders

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.