Samen in actie
voor Oekraïne

Opwarmen tijdens de ijskoude winter

De koude winter in Oekraïne zorgt voor grote problemen: huizen blijven onverwarmd, er is onvoldoende drinkwater en de voedselvoorziening is in gevaar. De stroom valt regelmatig uit, er is nauwelijks verwarming en mensen zijn afhankelijk van voedselhulp.

Khrystyna Ukrainets, hulpverlener bij een partnerorganisatie van Kerk in Actie (een van de hulporganisaties achter Giro555) in Dnipro, weet bijna niet aan welke nood ze voorrang moet geven. “De winter veroorzaakt tal van problemen. De wegen zijn onbegaanbaar, waardoor noodhulpcentra moeilijk bevoorraad kunnen worden. En er zijn dringend generatoren nodig om mensen warmte en elektriciteit te geven.” Ze zucht. “Wisten we maar wanneer er een einde komt aan deze verschrikkingen.”

Geen normaal leven mogelijk 
In Dnipro heeft haar collega Alex zijn handen vol aan de dagelijkse noodhulp: “Mensen moeten zo veel tijd doorbrengen in schuilkelders, er is bijna geen normaal leven mogelijk. Ze vragen zich af of zij hun kinderen nog wel te eten kunnen geven.”

Even opwarmen 
De organisatie doet er alles aan om de mensen te helpen. Overal in het land worden er generatoren geleverd en gaarkeukens ingericht, met bijvoorbeeld mobiele ruimtes waar men even kan opwarmen. Khrystyna: “Die zijn er nu vooral in de steden, maar willen we ook naar de afgelegen gebieden brengen.” De partnerorganisatie van Kerk in Actie kan deze hulp bieden dankzij alle giften aan de Giro555-actie voor Oekraïne.  

Hulporganisaties helpen met warme maaltijden, en met mobiele ruimtes waar mensen even kunnen opwarmen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.