Overstroming Suriname

5.000 noodhulppakketten en 4.000 hygiëne pakketten slachtoffers

Eén week na het begin van de overstromingen zijn met steun van SHO partners 5.000 noodhulppakketten naar het gebied gestuurd. Hiermee worden naar verwachting alle ca. 30.000 slachtoffers voorzien van noodhulp. Op dit moment wordt geïnventariseerd wat er nodig is op het gebied van medicijnen, ook met het oog op een mogelijke uitbraak van ziektes. Omdat kostgronden onderwaterstaan is de cassaveoogst bedreigd en de rijstoogst verloren. Langdurige voedselhulp zal nodig zijn.

Het Rode Kruis stuurt deze week vanuit Panamá 4.000 hygiene pakketten met daarin zeep, shampoo, toiletpapier etc.  Eén pakket is voor een familie van 5 personen. Twee Rode Kruis medewerkers houden zich bezig met het opzetten van distributielijnen. Inmiddels zijn tijdelijke opslagruimtes opgezet in Stoelmanseiland, Drietabiki, Pohigo, Djuma en Kwamalasamuti. Vandaaruit zullen de hulpgoederen verder worden vervoerd met helicopters en boten. De eerste 500 hygiene pakketten zijn inmiddels onderweg naar het noodgebied samen met lokaal samengestelde voedselpakketten.

Wat kost noodhulp?
Eén noodhulppakket bevat; 5 kilo rijst, 9 liter water. 1 liter spijsolie, 1 kg zout, 1 kg kaarsen, 1 pak lucifers, 2 stukken blokzeep, 2 pakjes thee, 1 kg suiker, 2 blikken sardientjes, 1 blik bruine bonen, 1 goede plastic zak waar alles in kan. Dit is voldoende voor 5 personen voor 1 week en kost 21,37 euro excl. transport. Met uw bijdrage kunt u het volgende schenken aan de Surinaamse slachtoffers.

 10 euro  15 liter drinkwater, 12 broden óf 20 potjes babyvoeding
 25 euro  1 NOODHULPPAKKET,   1 keukenset (pannen ed) óf 1 hangmat
 50 euro  4 dekzeilen, 6 dekens óf 4 gaslampen
 145 euro  1 tent

 

De situatie

Een gebied zo groot als Nederland is overstroomt. Met name in het oosten van Suriname is de situatie ernstig. De aanhoudende regen hindert vervoer met vrachtwagens in ernstige mate, een luchtbrug naar de getroffen gebieden is kostbaar. Inmmiddels laat de Surinaamse overheid zoveel mogelijk wegen herstellen waardoor de noodhulptransporten over de weg straks beter doorgang vinden. Het Surinaamse leger vliegt goederen naar diverse vliegvelden vanwaar het transport door boten wordt overgenomen.

Hevige regens zorgen sinds 7 mei j.l. voor zware overstromingen in het binnenland van Suriname. Zeker 175 dorpen zijn getroffen en 70 dorpen staan voor het grootste deel onder water. 25.000 á 30.000 Surinamers hebben hun huis verloren. Nog 10.000 mensen zijn op de vlucht voor het water. Onder de getroffen mensen is een opvallend grote groep vrouwen en kinderen, dit omdat veel mannen buiten het gebied een baan hebben en dus niet thuis waren. Veel getroffenen zijn gevlucht naar familieleden in hoger gelegen gebieden.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.