Help slachtoffers Filipijnen

6 maanden na Haiyan: zorgen over nieuw tyfoon-seizoen in Filipijnen

Een half jaar na de verwoestende tyfoon Haiyan ramp hebben nog steeds miljoenen mensen in de Filipijnen hulp nodig. Meer dan 2 miljoen mensen wonen nog in onderkomens die onvoldoende bescherming bieden tegen volgende extreme weersomstandigheden. Met het nieuwe tyfoon-seizoen op komst, is de noodzaak groot deze mensen snel te helpen.  

Hulporganisaties werken hard om samen met de overheid en de bewoners adequate onderkomens te ontwikkelen, waarbij genoeg oog is voor basisvoorzieningen als water en toiletten, onderwijs en de mogelijkheid om een inkomen te genereren.

Echter, gebrek aan fondsen en problemen rond land- en eigendomsrechten  zorgen voor vertraging. Ook is het niet duidelijk waar de mensen naartoe moeten die langs de kustlijn wonen, en daar van de overheid vanwege veiligheidsredenen vandaan moeten verhuizen.

Situatie stabiel

Op 8 november 2013 raasde tyfoon Haiyan over de Filipijnen. Duizenden mensen werden gedood. Meer dan 4 miljoen mensen verloren hun huis en 14,1 mensen werden afhankelijk van één of andere vorm van hulp. Nederlanders kwamen massaal in actie om geld in te zamelen via Giro555. Met geld van Giro555 zetten tien Nederlandse hulporganisaties zich twee jaar in voor noodhulp en wederopbouw in het rampgebied. Lees hier wat ze doen.

De weerbaarheid van de bewoners is enorm. Dankzij hun inzet en de enorme hulpoperatie die direct na de ramp op gang kwam, is de situatie op de Filipijnen stabiel. Miljoenen mensen hebben voedselhulp gekregen, epidemieën bleven uit en op grote schaal konden slachtoffers worden voorzien van tenten en bouwmaterialen. Honderdduizenden mensen kregen snel toegang tot schoon drinkwater en ontvingen hygiënekits.

Door het uitdelen van zaden en landbouwwerktuigen konden landbouwfamilies op tijd aan de slag voor de oogst van maart en april. Duizenden tijdelijke leslokalen en onderwijsmaterialen voor een half miljoen kinderen, zorgden ervoor dat het onderwijs zich grotendeels weer snel kon herstellen.

Meer informatie over de actuele situatie in de Filipijnen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.