Aardbeving Haïti

Cordaid Mensen in Nood bouwt 6.090 huizen

huizen bouwen op het plattelandCordaid Mensen in Nood heeft op 30 juni 2012 haar Giro555 gelden volledig besteed. Voor een deel zijn hiermee huizen gebouwd: In totaal heeft Cordaid Mensen in Nood in Haïti 6.090 huizen gebouwd en gerepareerd, waarvan 82% met Giro555 gelden.Het gaat hier om semipermanente houten huizen met golfplaten daken die zowel op het platteland als in de stad zijn neergezet. 41.300 mensen hebben hierdoor weer een goed dak boven hun hoofd. De huisjes zijn aardbevings- en orkaanbestendig en kunnen worden uitgebreid tot permanente woningen.De huisjes zijn in overleg met de lokale gemeenschap ontwikkeld. Zo konden de nieuwe bewoners bijvoorbeeld meebeslissen over het soort materiaal dat gebruikt werd om de muren te maken. Het hout voor het frame komt uit de VS en is speciaal behandeld om het weer en andere bedreigingen zoals termieten te kunnen weerstaan. De productie van de huisjes vond plaats in een timmerwerkplaats in Port-au-Prince. De opbouw is gedaan met hulp van Haïtiaanse vrijwilligers en de toekomstige eigenaars.De eerste huizen zijn gebouwd in Leogane (Papette), op het platteland ten westen van Port-au-Prince. Later is de productie verplaatst naar de hoofdstad. Daar bouwen bleek  een stuk lastiger omdat er langer puin lag dat moeilijk was af te voeren. Ook was het moeilijk te achterhalen van wie bepaalde stukken grond waren.

Het huizenbouwprogramma was een zeer intensief proces. Meerdere Nederlandse architecten zijn bij het ontwerp en de begeleiding betrokken geweest en hebben meerdere jaren in Haïti gewoond. Er zijn binnen de lokale gemeenschappen bewonerscomités opgezet en er is veel overleg geweest met de lokale autoriteiten en burgemeesters van de diverse wijken. Zonder draagvlak heeft ontwikkelingssamenwerking geen zin. Dit zelfde geld voor wederopbouwprogramma’s als onderdeel van een noodhulpoperatie. De bewonerscomités en autoriteiten zijn nadrukkelijk bij het plan van aanpak betrokken. Er zijn verscheidene focusgroepen en microplanning sessies gehouden. Tijdens deze sessies had de lokale bevolking de gelegenheid om ons feedback te geven m.b.t. het bouwen van huizen in hun buurt.

Op de website van Cordaid Mensen in Nood vindt u meer informatie over de hulpverlening in Haïti.

Laatste update: 2 september 2013

afgebouwd cordaid huis

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.