Aardbeving Haïti

Rode Kruis helpt slachtoffers Haïti familieleden en vrienden terug te vinden

In de chaos na de aardbeving in Haïti raakten veel mensen familieleden en vrienden kwijt. Dit zorgde voor veel onzekerheid over het lot van dierbaren. Dat gold ook voor hun familie in het buitenland, zij konden door alle verwoestingen niet in contact komen met familieleden op Haïti. Het Rode Kruis opende een speciale website om slachtoffers te helpen bij het zoeken en terugvinden van dierbaren.In totaal werden ruim 29.000 mensen als vermist opgegeven bij het Rode Kruis. Er zijn 6600 mensen levend teruggevonden en herenigd met familieleden.

Het Nederlandse Rode Kruis stuurde een hulpverlener, Meike Groen, naar Haïti om de lokale vrijwilligers van het Haïtiaanse Rode Kruis te ondersteunen om zoveel mogelijk slachtoffers weer in contact te brengen met hun familie. Meike Groen: “Iedere dag bezochten we een andere locatie, legden uit wat we kwamen doen en vroegen om een plekje in de schaduw. Daar achter een tafeltje registreerden we de namen van vermiste personen.” Op een speciale website voerden de Rode Kruismedewerkers de namen van de vermisten in.

Voor de Haïtianen met familie in het buitenland was er de satelliettelefoon. Het Rode Kruis bood de slachtoffers de mogelijkheid om een minuut naar familie overzee te bellen om te laten weten dat ze nog leefden en waar ze verbleven.

Meike Groen: “Natuurlijk is een minuut niet genoeg om te vertellen wat er allemaal met je gebeurd is. Maar iedereen begreep dat alle anderen in de rij ook graag wilden bellen en hielden het kort”. Ze zeiden letterlijk: “Het huis is ingestort, ik leef nog, je broertje ook, maar je zus niet meer. We hebben dorst en honger en leven nu in een tent, en we hopen dat je iets kunt doen om te helpen”.

Op de website van het Nederlandse Rode Kruis vindt u meer informatie over de hulpverlening in Haïti.

Laatste update: 3 september 2013

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.