Aardbeving Haïti

Huizenbouw in de dorpen Boen en Ganthier door ICCO & Kerk in Actie

In de dorpen Boen en Ganthier hadden ruim 300 gezinnen een nieuw huis nodig, als gevolg van de aardbeving. Hun huis was vernield of ernstig beschadigd en mensen waren genoodzaakt bij familie te wonen of in tenten naast hun huis.

Met dit project worden 54 huizen gebouwd, waarvan er 9 door ICCO & Kerk in Actie worden gefinancierd. Een mogelijk vervolgproject zal wederom enkele tientallen families van een huis voorzien. Er worden verschillende typen huizen gebouwd met twee of drie kamers, afhankelijk van de grootte van de families. Bij de huizen worden ook latrines gebouwd.

De basisconstructie van de huizen wordt verstevigd, zodat ze bestand zijn tegen eventuele nieuwe aardschokken of tegen de frequente tropische stormen in het gebied. De bewoners dragen zelf 10% bij in de kosten, in geld of in materialen.

De lokale partnerorganisatie heeft geïnventariseerd welke families voorrang hebben bij de bouw van de huizen, zoals de alleenstaande moeders, de gezinnen met gehandicapten, zeer arme families en de mensen die wezen in huis hebben genomen na de aardbeving. De families die een huis krijgen zijn zelf verantwoordelijk voor het beheer van de bouwmaterialen. Misbruik van de materialen, zoals het doorverkopen ervan, heeft de consequentie dat het huis van de betreffende familie niet volledig wordt afgebouwd.

Naast de huizenbouw werkt ICCO & Kerk in Actie in dit project aan de opzet van gemeenschapsbanken die krediet verstrekken aan mensen in de dorpen. Op deze manier kunnen de mensen zelf verder werken aan de ontwikkeling van hun omgeving.

Op de websites van ICCO en van Kerk in Actie vindt u meer informatie over de hulpverlening in Haïti.

Laatste update: 2 september 2013

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.