Aardbeving Haïti

Meer dan 3.000 kinderen herenigd met hun familie door Unicef

Sinds de aardbeving zijn 3.333 kinderen herenigd met hun familie.In negen departementen zijn 520 kindvriendelijke plekken gecreëerd. Ruim 120.000 kinderen profiteren van de hulp die deze opvangplekken bieden.

In alle tien departementen van Haïti kunnen kinderen gebruikmaken van psychosociale hulp. Meer dan 32.000 kinderen zijn geregistreerd en 3.333 van hen zijn sinds de aardbeving herenigd met hun familie. Dit is gelukt dankzij UNICEF en het Family Tracing and Reunificationnetwerk.

Circa 725 opvangcentra van de regering zijn geregistreerd. Met steun van UNICEF hebben lokale partners de eerste database kunnen opzetten van de 725 opvangcentra. Op basis van deze database zijn de opvangcentra doorgelicht, om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Hierdoor is de kans groter dat kinderen met hun familie kunnen worden herenigd én kan de hulp aan deze kinderen worden verbeterd. Geconcludeerd werd dat 26 centra niet aan de standaarden voldeden en dus geen goede leefomgeving bleken voor kinderen. Deze opvangcentra zijn dan ook gesloten.

Dankzij lobby van onder andere UNICEF heeft de overheid van Haïti op 11 juni 2012 de The Hague Convention on Protection of Children and Co-operation in respect of Inter-country Adoption geratificeerd. Dit verdrag regelt de samenwerking op het gebied van interlandelijke adoptie. UNICEF heeft ervoor gepleit dat Haïti dit verdrag zou tekenen.

Met hulp van UNICEF zijn meer dan 18.000 gevallen van verplaatsing/vertrek van kinderen gecontroleerd, met controles op de luchthaven en aan de grens. 8.417 kinderen in lokale gemeenschappen werden geïdentificeerd en verwezen naar diensten voor kinderbescherming (sociaal, medisch, educatief, juridisch). Juridische bijstand werd verleend aan 100 minderjarigen die in conflict met de wet waren.

Op de website van UNICEF Nederland vindt u meer informatie over de hulpverlening in Haïti.

Laatste update: 3 september 2013

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.