Aardbeving Haïti

Wederopbouwactiviteiten door het Rode Kruis

De wederopbouw van Haïti is een immense uitdaging. Er is heel veel werk te verzetten om om dit land weer enigszins op te bouwen en de Haïtianen behoorlijke levensomstandigheden te bieden. Dit vergt een zorgvuldige coördinatie en afstemming met alle Rode Kruis verenigingen, de overige humanitaire organisaties en de autoriteiten. Om de SHO-gelden zo effectief en efficiënt mogelijk in te zetten, is een team hulpverleners van het Nederlandse Rode Kruis in maart 2010 naar Haïti gegaan om de overgang van noodhulp naar wederopbouw te waarborgen en te onderzoeken hoe we de hulpverlening zoveel mogelijk kunnen laten aansluiten bij de behoeften van de getroffen Haïtianen.

Nu ruim drie jaar na de aardbeving is de fase van voorbereiden voorbij. Inmiddels is het Nederlandse Rode Kruis bezig met het uitvoeren van het wederopbouwprogramma. Sommige activiteiten zijn zelfs als afgerond.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft gezorgd voor adequate water- en sanitatievoorzieningen voor een grote groep getroffen Haïtianen. Het project is in oktober 2012 afgerond, waardoor veel slachtoffers van de aardbeving weer toegang hebben tot schoon drinkwater via de nieuwe tappunten. Ook zijn er wasplaatsen en openbare toiletten geplaatst.

Het Nederlandse Rode Kruis helpt bij het opzetten van een programma waarbij de Haïtiaanse bevolking beter wordt voorbereid op rampen en waarbij ook samen met de Haïtiaanse bevolking gekeken wordt naar hoe rampen voorkomen kunnen worden of risico’s op een ramp te verkleinen.

Het Nederlandse Rode Kruis levert een bijdrage aan het herstel van de fysieke infrastructuur van het Haïtiaanse Rode Kruis; zowel van het hoofdkantoor als van de afdelingen en de bloedbank, zodat zij op de lange termijn de hulpverlening weer volledig zelfstandig kunnen oppakken. Ook ondersteunen we met het weer op gang komen van de traditionele hulpverleningsactiviteiten van het Haïtiaanse Rode Kruis, zoals het geven van EHBO-cursussen.

Op de website van het Nederlandse Rode Kruis vindt u meer informatie over de hulpverlening in Haïti.

Laatste update: 3 september 2013

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.