Aardbeving Haïti

Cordaid Mensen in Nood biedt psychosociale hulp voor 115.000 slachtoffers

Cordaid mensen in Nood heeft een groot medisch psychosociaal hulpprogramma opgezet in Haïti. Daarbij zijn in totaal 115.000 mensen geholpen. Het programma is voor 26% met Giro 555-geld gefinancierd en inmiddels volledig afgerond.

Het programma bestond uit de volgende onderdelen:

  • Het opleiden van Haïtianen om eerste psychosociale hulp te leren verlenen aan kwetsbare groepen mensen (met name in vluchtelingenkampen). Deze zogenaamde community-level workers leren onder andere hoe ze stress en trauma’s kunnen waarnemen bij mensen in de gemeenschap. Ook vormen ze een eerste aanspreekpunt voor mensen met psychologische problemen, kunnen ze hen helpen hiermee om te gaan en kunnen ze als het nodig is mensen met ernstige klachten doorverwijzen naar specialisten die werkzaam zijn in lokale gezondsheidsklinieken.
  • Het trainen van medische staf, met name verpleegkundigen en psychologen, die meer gespecialiseerde zorg kunnen verlenen.
  • Het opzetten van een nationaal doorverwijssysteem waardoor mensen met ernstige klachten uiteindelijk makkelijker betere zorg kunnen krijgen.
  • Verder zijn er door het hele land activiteiten georganiseerd, variërend van sport en spel voor kinderen tot activiteiten waarin volwassenen leren om te gaan met stress. Het doel van veel van deze activiteiten was vooral om mensen een moment van ontspanning te geven, even weg uit de dagelijkse realiteit van de kampen.
Op de website van Cordaid Mensen in Nood vindt u meer informatie over de hulpverlening in Haïti.
Laatste update: 2 september 2013

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.