Aardbeving Haïti

Reparatie beschadigde scholen door ICCO & Kerk in Actie en het Leger des Heils

Veel scholen van het Leger des Heils buiten het Port-au-Princegebied werden beschadigd tijdens de aardbeving in 2010.

In overeenstemming met het plan van de Haïtiaanse regering om Port-au-Prince te ontlasten en diensten aan te bieden op het platteland, hebben ICCO & Kerk in Actie in samenwerking met het Leger des Heils specifieke fondsen beschikbaar gesteld om te streven naar het herstel van bijna de helft van alle Leger des Heilsscholen die beschadigd zijn door de aardbeving. Het herbouwen van de plattelandsscholen beperkt de groeiende urbanisatie.

Gedurende het eerste jaar zijn er 20 scholen geïnspecteerd en op basis van urgentie ingedeeld voor renovatie en nieuwbouw. De zes meest beschadigde scholen zijn inmiddels herbouwd. Voorafgaande zijn er meerdere aannemers benaderd voor een offerte en is hun werkwijze goed bekeken voordat er keuzes gemaakt zijn. Er is ook een Leger des Heilsonderhoudsteam aangesteld, dat inmiddels getraind is in het gebruik van bepaalde materialen en machines gedurende de bouw van twee scholen. Het team is nauw betrokken bij de werkzaamheden.

Daarnaast worden er watertanks bij de gebouwen geplaatst, zodat de kinderen toegang hebben tot schoon drinkwater. Ook zorgen de waterbronnen voor een betere hygiëne voor de sanitaire voorzieningen. Tijdens het interviewen van een aantal schoolgaande kinderen bleek dat de wederopbouw van de scholen een positieve impact heeft op de gemeenschap. De kinderen voelen zich weer veilig in de schoolbankjes en het gezin wordt ontlast, doordat de jongens en meisjes dagelijks een maaltijd op school aangeboden krijgen.

Op de websites van ICCO en van Kerk in Actie vindt u meer informatie over de hulpverlening in Haïti.

Laatste update: 2 september 2013

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.