Aardbeving Haïti

Rode Kruis blijft waarschuwen en voorlichten over cholera

In 2010 werd Haiti na de aardbeving getroffen door een tweede, omvangrijke ramp: cholera. Al anderhalve eeuw kwam de ziekte niet voor op Haïti. Veel Haïtianen kenden de ziekte niet  en wisten niet hoe cholera voorkomen of behandeld kon worden. Bij veel mensen is die kennis dankzij het Rode Kruis en andere hulpverleningsorganisaties nu wel voorhanden. Door de grote humanitaire respons op de cholera-uitbraak is er een duidelijke afname van het aantal cholera-gevallen.

Het Rode Kruis blijft echter alert en blijft continue waarschuwen voor de risico’s van de ziekte en hoe je besmetting het best kunt voorkomen. Haiti kent immers ieder jaar een regen- en orkaanseizoen. Cholera gedijt en verspreidt zich zeer snel via (stilstaand) water. Tijdens het regenseizoen in 2011 is dan ook een significante toename in het aantal besmettingen gesignaleerd. Voorlichting in de aanloop naar het regenseizoen is dan ook extra belangrijk en daarom blijft het Rode Kruis zorgen voor veel informatievoorziening en voorlichting over cholera in de tentenkampen, scholen, dorpen en klinieken op Haïti.

Het Rode Kruis concentreerde zich op het aanleggen, herstellen en verbeteren van water- en sanitaire voorzieningen om cholerabesmetting te bestrijden. Ook zorgde de organisatie voor extra medische voorraden en veel voorlichting om te voorkomen dat de ziekte nog meer onnodige dodelijke slachtoffers zou eisen. Naast de training van honderden extra vrijwilligers en specifiek op cholera gerichte radio-uitzendingen en sms-campagnes, is ook de gratis (telefonische) informatielijn van het Rode Kruis ingezet. Dit laatste bleek cruciaal om de Haïtianen er van te overtuigen dat cholera niet dodelijk hoeft te zijn als je er op tijd bij bent. Maar ook dat het zeker niet wordt gecreëerd of opgeroepen door tovermengsels van de plaatselijke hekserij.

Bijdrage Nederlandse Rode Kruis dankzij Giro 555-gelden:

  • 35 tenten voor cholera behandel- en distributiecentra
  • 20.000.000 Chloortabletten
  • 440.000 doses ORS om uitdroging te voorkomen
  • 6 cholera behandelkits
  • 30.000 liter intraveneuze vloeistof

Op de website van het Nederlandse Rode Kruis vindt u meer informatie over de hulpverlening in Haïti.

Laatste update: 3 september 2013

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.