Aardbeving Haïti

Rode Kruis draagt waterdistributie over aan Haïtianen

De aardbeving heeft niet alleen honderdduizenden huizen in Haïti weggevaagd, maar ook de infrastructuur grotendeels verwoest. Bovendien was er voor de aardbeving al een gebrek aan een degelijk sanitair stelsel. Toen na de ramp 1,3 miljoen mensen onder slechte sanitaire omstandigheden dicht bij elkaar verbleven in tentenkampen, was het risico op het uitbreken van infectieziekten en buikloop erg groot.

Het Rode Kruis gaf na de aardbeving daarom hoge prioriteit aan het bouwen van latrines, het bouwen en herstellen van waterpunten, en de productie (of zuivering) en distributie van schoon drinkwater. Ook zijn op grote schaal hygiënepakketten en waterzuiveringstabletten uitgedeeld. En kregen de mensen voorlichting over het juiste gebruik daarvan. Maandenlang deelde het Rode Kruis 2 miljoen liter schoon drinkwater per dag uit.

Deze gratis watervoorziening is in de zomer van 2011 geleidelijk overgedragen aan de Haïtianen zelf, de overheid en lokale autoriteiten. In de wederopbouw van een land na een ramp is het belangrijk dat de bevolking weer autonoom gaat functioneren. Kennis en ervaring van de lokale omstandigheden en behoefte zijn erg belangrijk bij dit soort diensten, en waar zijn die beter voorhanden dan bij de bevolking zelf? Waterbeheer, –management en -verkoop is bovendien een manier om tientallen mensen van een inkomen te voorzien. Door dit nog langer gratis te verstrekken zou het Rode Kruis een negatieve invloed op de lokale economie uitoefenen.

Feiten en cijfers van het Internationale Rode Kruis:

  • Het Rode Kruis heeft in totaal meer dan een miljard liter schoon drinkwater uitgedeeld
  • Het Rode Kruis was verantwoordelijk voor waterdistributie in 33 kampen
  • In 17 tentenkampen is de zorg voor waterbeheer en –distributie overgedragen aan de overheidsorganisatie DINEPA (Direction Nationale de l’Eau Potable et de l’Assainissement)

Feiten en cijfers Nederlandse Rode Kruis dankzij SHO gelden:

  • Het Nederlandse Rode Kruis stuurde gespecialiseerde hulpverleners op het gebied van water en sanitatie naar Haïti om ondersteuning te bieden aan het Haïtiaanse Rode Kruis en het Internationale Rode Kruis.
  • Het Nederlandse Rode Kruis stuurde 6421 jerrycans van 10 liter en 1860 emmers
  • Het Nederlandse Rode Kruis heeft 7.000.000 chloortabletten aangekocht en naar Haiti verscheept.

 

Op de website van het Nederlandse Rode Kruis vindt u meer informatie over de hulpverlening in Haïti.

Laatste update: 3 september 2013

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.