Aardbeving Haïti

Rode Kruis helpt direct met gezondheidszorg, voorlichting en vaccinaties

Na de aardbeving stroomden de ziekenhuizen vol met ernstig gewonde Haïtianen. Het Rode Kruis richtte zich naast het verlenen van dringende medische hulp ook op het opzetten van vaste en mobiele klinieken voor basis gezondheidszorg, waaronder psychosociale nazorg voor getraumatiseerde Haïtianen.

Naast medische noodhulp zorgde het Rode Kruis, in samenwerking met UNICEF, voor een grootschalige inentingsprogramma voor ruim 152.000 mensen om hen te beschermen tegen mazelen, difterie, tetanus, kinkhoest en rode hond. Ook zijn hygiënepakketten uitgedeeld om de getroffen bevolking te voorzien van simpele maar noodzakelijke goederen als zeep, toiletpapier en tandpasta.

Het Rode Kruis vindt het ook belangrijk naar de toekomst te kijken. Daarom is er geïnvesteerd in de Haïtiaanse gezondheidszorg door deze te ondersteunen met informatie, medicijnen en apparatuur. Ook zijn vrijwilligers getraind om mensen voor te lichten over basishygiëne, condoomgebruik en het voorkomen van malaria.

Feiten en cijfers Internationale Rode Kruis:

  • In totaal hebben hulpverleners van het Rode Kruis meer dan 265.000 patiënten behandeld,  waarvan 35.000 patiënten specifiek voor cholera-besmetting
  • Met alle activiteiten op het gebied van voorlichting over hygiëne en gezondheid heeft het Rode Kruis meer dan 3 miljoen mensen bereikt
  • De twee grote Rode Kruis veldhospitalen in Petit Guave en Carrefour en de tientallen mobiele klinieken in het getroffen gebied, behandelden wekenlang gemiddeld 1500 mensen per dag.
  • Het Rode Kruis heeft honderden lokale vrijwilligers getraind om te assisteren bij de vaccinatiecampagne, en ruim 350 vrijwilligers getraind in epidemieherkenning en –controleactiviteiten.
  • Het Rode Kruis heeft ruim 8000 latrines gebouwd
  • Het Rode Kruis werkte in Haïti voor het eerst samen met een bedrijf in mobiele telefonie in Haïti om voorlichting over gezondheidszorg te verstrekken via “blast SMS”. De sms-jes bevatten bijvoorbeeld informatie over de noodzaak van persoonlijke hygiëne. Na de uitbraak van cholera werd dit middel ook specifiek ingezet om de Haitianen voor te lichten over het voorkomen en behandelen van cholera. In totaal zijn hiermee meer dan 1,2 miljoen mensen bereikt.

Hulp Nederlandse Rode Kruis dankzij Giro 555-gelden:

  • Het Nederlandse Rode Kruis stuurde medisch personeel naar Haïti om het Internationale Rode Kruis te ondersteunen in de diverse veldhospitalen in Haïti.
  • Het Nederlandse Rode Kruis heeft 3700 muskiettennetten aangekocht en naar Haiti verscheept

 

Op de website van het Nederlandse Rode Kruis vindt u meer informatie over de hulpverlening in Haïti.

Laatste update: 3 september 2013

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.