Aardbeving Haïti

Rode Kruis helpt voorbereiden op nieuwe ramp

2010 was voor Haïti duidelijk een rampjaar: de enorme aardbeving in januari, vervolgens de uitbraak van cholera en tot slot ook orkaan Tomas die het eiland rakelings passeerde. Drie rampen die nauwelijks zijn te voorkomen. Een aardbeving, epidemie en orkaan die ook in de toekomst kunnen terugkeren. Haïti ligt in een gebied dat zeer aardbevingsgevoelig is in verband met ondergrondse breuklijnen en aardplaten. Het is bovendien een gebied dat een jaarlijks regen- en orkaanseizoen kent. En nu de cholera bacterie eenmaal vastgesteld, kan de ziekte in bepaalde omstandigheden opnieuw oplaaien.

Naast noodhulp en hulp bij wederopbouw is het Rode Kruis in Haïti ook zeer actief met rampenvoorbereiding. De ramp zelf is zelden te voorkomen, maar door praktische voorbereiding en kennis kan een hoop persoonlijke, fysieke en praktische schade voorkomen worden. Het Rode kruis zet zich wereldwijd in om mensen minder kwetsbaar te maken. Dat kan door hen te helpen met het voorbereiden op een nieuwe ramp. Het gaat erom dat mensen weten wat ze moeten doen. Zijn ze op de hoogte van bepaalde risico’s? is er kennis van Eerste Hulp aanwezig? Weet een dorpsgemeenschap hoe zij zo snel en goed mogelijk kan evacueren indien nodig? Wie zijn het meest kwetsbaar voor ziekte, honger of natuurgeweld? In 2010 en 2011 heeft het Rode Kruis honderden vrijwilligers opgeleid en getraind om hier zelf ook weer voorlichting over te geven.

Zo heeft het Rode Kruis in 2010 en in 2011 in de aanloop naar het regenseizoen extra voorlichting gegeven over hoe men zich het best kan beschermen tegen een orkaan, en zijn noodvoorraden aangelegd en stormshelters gebouwd om gezamenlijk in te kunnen schuilen. Ook zijn er dijken en drainagekanalen aangelegd rondom de steden om het water te stoppen en af te voeren. In het kader van cholera – dat zeer goed gedijt en verspreidt via water – zijn dat soort maatregelen belangrijk.

De uitbraak van een besmettelijke ziekte als cholera is ook een ramp. Datzelfde geldt voor malaria en HIV/Aids. Kennis van hygiëne-maatregelen en hoe ziekten zich verspreiden is dan ook essentieel om mensen minder kwetsbaar te maken. Zo hebben Rode Kruis vrijwilligers en hulpverleners actief voorlichting gegeven in scholen, kerken, dorpen en tentenkampen over hygiëne en gezondheid, en wat je kunt doen om besmetting met cholera te voorkomen. Maar het zorgen voor schoon drinkwater, een beter afvoersysteem en sanitaire faciliteiten behoort ook tot het verbeteren van de omstandigheden waardoor een nieuwe ramp voorkomen kan worden, of minder effect zal hebben.

Het Rode Kruis heeft op Haïti ook gebruikt gemaakt van een innovatieve manier om veel mensen ineens te bereiken met waarschuwingsboodschappen: SMS en radio. Zowel voor orkaan Tomas als tijdens de cholera-uitbraak zijn miljoenen sms’jes verstuurd en dagelijkse radio-uitzendingen via het Rode Kruis radiostation gemaakt om de bevolking te informeren en te waarschuwen.

Feiten en cijfers Internationale Rode Kruis:

  • 30.000 kwetsbare huishoudens voorzien van noodvoorraden
  • 3200 Haïtianen uit verschillende gemeenschappen getraind in het herkennen van kwetsbare doelgroepen en organiseren van rampenvoorbereiding
  • Meer dan 200 noodhulpteams getraind en voorzien van materiaal
  • In 340 tentenkampen en risico-gebieden voorlichtingsactiviteiten georganiseerd om mensen bewust te maken van hygiëne, het voorkomen van cholera en de risico’s van een nieuwe storm of orkaan
  • 3000 nieuwe vrijwilligers van het Haitiaanse Rode Kruis opgeleid en getraind

 

Op de website van het Nederlandse Rode Kruis vindt u meer informatie over de hulpverlening in Haïti.

Laatste update: 3 september 2013

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.