Aardbeving Haïti

Rode Kruis ondersteunt tienduizenden Haïtianen met veilig onderdak

Direct na de aardbeving op 12 januari 2010 bood het Rode Kruis noodhulp door het uitdelen van tenten, zeil, touw en gereedschap om de slachtoffers bescherming te bieden tegen de stortregens en het naderende orkaanseizoen. De aardbeving bracht zoveel schade toe dat bijna anderhalf miljoen mensen hun gebrekkige huis en haard waren kwijtgeraakt. Zij verscholen zich in geïmproviseerde nederzettingen, in en rond de hoofdstad Port-au-Prince.

Het Rode Kruis startte in 2010 met de bouw van tijdelijke woningen. Al snel werd duidelijk dat dit op Haïti geen eenvoudige opdracht is. Wederopbouw van huizen en het herstellen van honderden verwoeste dorpen in een zwaar beschadigde omgeving kost tijd. En dan is er nog de grondproblematiek en miljoenen tonnen puin die 24 maanden na de aardbeving nog steeds niet volledig zijn opgeruimd. De snelle bouw van huizen werd hierdoor ernstig verhinderd.

Toch heeft het Rode Kruis veel kunnen doen. Zo zijn er inmiddels 19.000 tijdelijke woningen gebouwd, waardoor omstreeks 95.000 Haïtianen niet meer in een tent of buiten op straat hoeven te overnachten. Daarnaast kregen ruim 900.000 mensen van het Rode Kruis materialen om een eigen onderdak te maken of te repareren. Ook heeft het Rode Kruis een migratie-programma waarbij ruim 12.000 mensen werden geholpen om vanuit een tentenkamp weer een nieuwe huurwoning te vinden en te betalen.

Drie jaar na de aardbeving heeft een groot deel van de mensen ander onderdak gevonden; maar er wonen nog steeds mensen in kampen. Dat is ook voor het Rode Kruis een bron van zorg; de organisatie gaat dan ook onverminderd door met het geven voor voorlichting op het gebied van hygiëne, afvalbeleid, gezondheidszorg en rampenvoorbereiding in de tentenkampen. Dat geldt ook voor de programma’s waarbij de bewoners worden gestimuleerd en geholpen om zelfstandige woonruimte te vinden. Bovendien werkt het Rode Kruis met projecten waarbij Haïtianen een kleine lening krijgen waarmee zij hun eigen bedrijfje kunnen starten en zo een inkomen kunnen genereren.

Bijdrage Nederlandse Rode Kruis dankzij Giro 555-gelden:

  •  Het Nederlandse Rode Kruis heeft 1590 familietenten aangekocht en naar Haïti gestuurd
  • Het Nederlandse Rode Kruis heeft 298 gereedschapspakketten aangekocht en naar Haïti gestuurd

 

Op de website van het Nederlandse Rode Kruis vindt u meer informatie over de hulpverlening in Haïti.

Laatste update: 3 september 2013

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.