Aardbeving Haïti

Opbouw van een gemeenschap door Habitat for Humanity

Er is de afgelopen jaren veel bereikt in Haïti. Er zijn stapels puin geruimd en duizenden mensen zijn vanuit de tentenkampen naar permanentere huisvesting getrokken.

Ook in de Santo-gemeenschap in Léogâne, waar Habitat for Humanity bouwt dankzij de bijdrage van Giro555 is er veel veranderd. Met de  Giro 555-bijdrage van € 1.584.000,- richt Habitat for Humanity Nederland zich hier met renovaties en de bouw van permanente huisvesting op de wederopbouw. Het project is in maart 2011 van start gegaan en in februari 2012 zijn de eerste 155 gezinnen in hun nieuwe huizen getrokken.

In 2012 is er ook een start gemaakt met de tweede fase van het project in Santo en zijn de voorbereidingen getroffen voor de volgende 145 huizen, waarvan er 90 worden gefinancierd met Giro 555-geld. De bouwlocaties zijn bouwklaar gemaakt, er zijn families geselecteerd en er zijn funderingen gelegd. In de loop van 2013 zullen de 145 gezinnen hun een veilig onderkomen betrekken. De gemeenschap begint steeds meer te leven.

Mensen maken de huizen echt hun thuis. Ze zijn bezig tuintjes aan te leggen of beginnen een winkeltje aan huis om in hun onderhoud te voorzien. Met de huizen is ook de bedrijvigheid teruggekeerd.

Naast de eerste 155 huizen zijn er 20 toiletten gebouwd en 108 huizen gerepareerd met Giro 555-gelden. Ook zijn er in Santo waterpompen geplaatst en straatlantaarns op zonne-energie om de kwaliteit van leven in deze gemeenschap te verbeteren. De bewoners hebben ook training gekregen, bijvoorbeeld op het gebied van huishoudelijke financiën, van basisveiligheid en bouwtechnieken. Bovendien zijn er 260 bouwvakkers en aannemers getraind in ‘best practices’ en kwaliteitscontrolesystemen, waarmee wij zowel de kwaliteit van het project als van de locale bouwsector en de locale economie versterken.

Wereldwijd heeft Habitat for Humanity ruime ervaring met noodhulp en wederopbouw. Deze expertise hebben wij ook ingezet bij de wederopbouw in Haïti. Habitat werkte voor de aardbeving al 26 jaar in Haïti en kon direct beginnen met de noodhulp: het uitdelen van ‘emergency shelter kits’, opruimen van puin en het plaatsen van zogenoemde ’transitional shelters’. Habitat maakte hierbij ook gebruik van lokale expertise. Sinds 2011, de start van de wederopbouwfase, bouwde Habitat in Haïti eenvoudige basishuizen van beton met sanitaire voorzieningen. Het ontwerp sluit aan bij wat in Haïti gebruikelijk is en is aardbeving- en orkaanbestendig. Het gezin kan deze woning later uitbreiden, zodra het hiertoe de mogelijkheid heeft.

Op de website van Habitat for Humanity vindt u meer informatie over de hulpverlening in Haïti.

Laatste update: mei 2014

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.