Aardbeving Haïti

UNICEF licht 536.883 mensen voor over het belang van handenwassen, vooral bij gevaar van cholera

In 2012 heeft UNICEF, naar aanleiding van cholera-uitbraken en het dreigende gevaar van nieuwe uitbraken, met lokale partners een programma op het gebied van schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH) uitgevoerd. Ruim 320.000 mensen profiteren nu van verbeterde water- en sanitaire voorzieningen. Ongeveer 196.000 mensen die in opvangkampen wonen, hadden dankzij UNICEF toegang tot tenminste 10 liter schoon water per dag. Vlak na de aardbeving hadden 680.000 mensen in opvangkampen schoon water nodig. Dit aantal besloeg 82 procent van de vluchtelingenkampen.

In 53 arme wijken van Port-au-Prince zijn in totaal 60 drinkwatersystemen zijn hersteld, voor in totaal 650.000 mensen. Het watersysteem van Petit-Goâve is hersteld en het operationeel management is versterkt:  75.000 mensen in 89 gemeenschappen bouwden zonder subsidie in totaal 2.500 toiletten.

50 scholen hebben nieuwe toiletten (gescheiden voor jongens en meisjes). 83.000 leerlingen op 240 scholen kregen toegang tot veilig drinkwater, sanitair om je handen te wassen en gescheiden toiletten. Leerlingen en docenten werden getraind in hygiëne en in het beheer van de faciliteiten.

In lokale gemeenschappen zijn Haïtianen gestart met de aanpak ‘community-led total sanitation’. Dat wil zeggen dat gemeenschappen zelf initiatieven nemen om de hygiënische omstandigheden te verbeteren. Zij leggen bijvoorbeeld aan hun mede-dorpelingen uit dat het beter is om hun behoefte niet meer in de openlucht te doen, maar gebruik te maken van toiletten.

In Port-au-Prince is met steun van UNICEF gezorgd voor een veilige afvoer van menselijke uitwerpselen. UNICEF gaat door met het financieren hiervan in opvangkampen voor ontheemden en in  behandelcentra voor cholerapatiënten.

Bovendien heeft UNICEF hygiënevoorlichting (gebruik van zeep bij handenwassen) gegeven aan 200.000 mensen.  Met de wereldwijde Handenwasdag-campagne werden 536.883 mensen voorgelicht over het belang van handenwassen, vooral als cholera op de loer ligt.

Op de website van UNICEF Nederland vindt u meer informatie over de hulpverlening in Haïti.

Laatste update: 3 september 2013

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.