Aardbeving Haïti

Verbeteren leer- en lesomgeving voor 750.000 kinderen door Unicef

In oktober 2011 vond een Terug-naar-schoolcampagne plaats en kondigde President Martelly aan dat kinderen voortaan gratis basisonderwijs kunnen volgen. Hierdoor gingen 750.000 kinderen meer naar school. Dit zorgde ervoor dat het aantal scholen ook moest groeien. Met de Terug-naar-schoolcampagne werden bijna 3.000 scholen bereikt. UNICEF ondersteunde het verbeteren van de leer- en lesomgeving. Hier profiteerden 750.000 kinderen en 21.000 leraren op 3.500 scholen van.

50 scholen hebben nieuwe toiletten (gescheiden voor jongens en meisjes) gekregen. 83.000 leerlingen op 240 scholen kregen toegang tot veilig drinkwater, sanitair om handen te wassen en gescheiden toiletten. Leerlingen en docenten werden getraind in hygiëne en in het beheer van de faciliteiten.

6.000 leraren werden getraind in psychosociale zorg voor kinderen. Onderwijzers van plattelandsscholen leerden methoden voor kleuteronderwijs en landelijk werd een beleid vastgesteld met standaarden voor kleuterscholen. UNICEF hielp mee de nationale conferentie hierover te organiseren.

Landelijk kregen 360 onderwijsmedewerkers trainingen op het gebied van onderwijs ten tijde van noodsituaties. Ook leerden zij hoe ze risico’s op het ontstaan van rampen kunnen beperken. In alle tien departementen van Haïti hebben de lokale ministeries van Onderwijs plannen klaarliggen, zodat ze zijn voorbereid op toekomstige rampen en adequaat kunnen reageren. Meer dan 80.000 kinderen krijgen onderwijs in 196 tijdelijke scholen van UNICEF.

Op de website van UNICEF Nederland vindt u meer informatie over de hulpverlening in Haïti.

Laatste update: 3 september 2013

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.