Nederland
helpt
Nepal

Aantal kinderen dat hulp nodig heeft gestegen naar 1,7 miljoen

Het aantal kinderen dat in de ergst getroffen delen van Nepal hulp nodig heeft, is gestegen naar 1,7 miljoen. Door de aardbeving zijn overal in Nepal grote tekorten aan water en voedsel. Vooral kinderen lopen hierdoor groot risico om ziek te worden en te overlijden.

Onmiddellijk na de aardbeving is UNICEF begonnen met het uitdelen van de hulpgoederen die klaar lagen. De hulporganisatie heeft ziekenhuistenten opgezet. Er is zeep uitgedeeld om de uitbraak van ziekten tegen te gaan en UNICEF ondersteunt het transport van water naar de 16 informele opvangkampen rondom Kathmandu.

‘Bij mij thuis slaapt nu ook een groep ontheemden’

De Nederlandse Karin Hulshof is als directeur van UNICEF in Zuid-Azië eindverantwoordelijk voor de hulpverlening door UNICEF in de regio. Vanuit Kathmandu vertelt ze over de grote aantallen mensen die buiten slapen uit angst voor het alsnog instorten van hun huis. “De verwoesting is verschrikkelijk, maar ik ben onder de indruk van de enorme onderlinge solidariteit van de Nepalese bevolking. Iedereen vangt nu mensen op. Bij mij thuis slaapt nu ook een groep ontheemden.”

Inenting tegen besmettelijke ziekten

Door de aardbeving zijn overal in Nepal grote tekorten aan water en voedsel. Er is geen elektriciteit en het telefoonnetwerk ligt plat. Met name kinderen zijn kwetsbaar, door beperkte beschikbaarheid van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen kunnen kinderen snel ziek worden en overlijden. UNICEF zorgt nu ook voor inentingen tegen mazelen. Bij een ramp als deze zijn besmettelijke ziekten erg gevaarlijk en het is cruciaal dat hulpverleners nu alles inzetten om die te voorkomen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.