Nederland
helpt
Sulawesi

Aardbeving en tsunami overvallen inwoners Sulawesi

Op vrijdag 28 september werd in de namiddag Sulawesi getroffen door een serie aardbevingen, de zwaarste met een kracht van 7.5 op de schaal van Richter. De beving veroorzaakte een tsunami (vloedgolf) door een aardverschuiving op de bodem van de oceaan. Bewoners werden niet goed gewaarschuwd doordat waarschuwingssystemen waarschijnlijk niet goed werkten.

De tsunami met golven tot wel 6 meter hoog, verwoestte in Noordwest-Sulawesi Palu-City en haar achterland, en het noordwestelijke kustgebied van Donggala. Waarschuwingssystemen zijn in dit gebied – na de grote tsunami ramp in 2004 – aangelegd en het systeem werkte in principe.

Echter, als gevolg van de aardbeving is er waarschijnlijk schade aan zendmasten en het elektriciteitsnetwerk ontstaan. Hierdoor gingen sirenes niet af en werkten luidsprekers niet automatisch. Omdat de aardbeving op land plaatsvond, werd in eerste instantie ook geen rekening gehouden met vloedgolven. Bewoners van Sulawesi werden dus overvallen door de tsunami.

Getroffenen

Officieel staat het dodenaantal op 1200. De Indonesische autoriteiten vrezen dat er in totaal duizenden slachtoffers te betreuren zullen zijn. De schade is nog niet in alle gebieden in kaart gebracht. Bijna duizend dorpen hebben grote schade opgelopen. 50.000 mensen zijn ontheemd en 191.000 mensen, waaronder een kwart kinderen, hebben dringend humanitaire hulp nodig.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.