Help slachtoffers Filipijnen

Achtergrond: tyfoon

De tyfoon Haiyan ontstond in de Stille Oceaan. Het water warmt daar gedurende de zomer op tot rond de 30 graden, verdampt en slaat daarna neer als regen. De luchtdruk daalt en zuigt vochtige lucht uit de omgeving op, die weer neerslaat. Het gaat steeds harder regenen en waaien.

Een tyfoon is een tropische storm met windsnelheden van meer dan 119 kilometer per uur). Een storm van een dergelijke zwaarte die is ontstaan in Azië heet een cycloon of tyfoon. In Amerika en het Caribisch gebied heet zo’n storm een orkaan.

Haiyan is een storm uit de zwaarste categorie, met windsnelheden boven de 250 kilometer per uur. De schade van een dergelijke storm is catastrofaal, met grote schade aan vrijwel alle gebouwen.

Veel van de schade wordt veroorzaakt door vloedgolven die ontstaan op het moment dat de storm de kust bereikt. Haiyan veroorzaakte golven van vijf tot zes meter hoog. Hevige regenval veroorzaakt vervolgens vaak aardverschuivingen en overstromingen.

Als de storm voorbij is zorgt het vervuilde stilstaande water voor snelle verspreiding van ziekten en voor infecties.

De grootste tropische cyclonen van de afgelopen jaren zijn orkaan Mitch (Honduras) in 1998, orkaan Katrina (VS) in 2005 and Gustav (Haiti) in 2008 en cycloon Nargis (Myanmar) in 2008.

Bron: WMO

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.