Overstroming Suriname

Actie ‘Samen voor Suriname’ afgerond

Twee jaar na de zware overstromingen in het binnenland van Suriname ronden de Samenwerkende Hulporganisaties de wederopbouwwerkzaamheden af. De opbrengst van de actie ‘Samen voor Suriname’ van 2,3 miljoen euro is besteed aan noodhulp en wederopbouw.  Met het geld is directe hulp verleend als voedselpakketten en water en sanitaire voorzieningen. Daarnaast is steun gegeven aan de opbouw van onderwijs en aan economische activiteiten. De hulpverlening via de SHO heeft zo’n 30.000 mensen bereikt.

De watersnood in Suriname was een van de grootste natuurrampen in haar geschiedenis. Een gebied zo groot als Nederland was overstroomd. Tienduizenden mensen waren dakloos en een groot deel van de oogst ging verloren. Vanwege de bijzondere banden tussen Nederland en Suriname startten de SHO een nationale actie. Actievoorzitter Hans Bruning van de SHO: “ We wilden naast het geven van directe hulp onze verbondenheid met het land uitdrukking geven. Het Nederlandse publiek heeft hun solidariteit met de Surinamers in Latijns Amerika en in Nederland laten zien.”

Om de krachten te bundelen werd samengewerkt met het Surinaamse Binnenlandoverleg. Suriname was niet eerder geconfronteerd met een ramp van deze omvang. Extra ondersteuning was daarom nodig. Direct na de ramp zijn noodhulppakketten en hygiënekits verstrekt. Er is veel met de slachtoffers gesproken om hen prioriteiten te laten aangeven en te betrekken bij het ontwikkelen van een herstelplan voor het getroffen gebied. De SHO willen de ramp aangrijpen om structurele verbeteringen te bieden.

Er is veel aandacht besteed aan het herstel van de economische activiteiten. Landbouwgronden van 3200 families zijn hersteld en zaden en gereedschappen zijn gedistribueerd. Deze zijn opgekocht bij families die nog voldoende voorraad hadden. Kleine ondernemers zijn weer in staat gesteld hun bedrijfjes op te starten. Wat zeer belangrijk was bij de wederopbouw was ook het herstel van onderwijs. Er zijn leermiddelen verstrekt en verschillende schoolgebouwen zijn hersteld. De organisaties binnen de SHO zullen ook op langere termijn blijven bijdragen aan verdere ontwikkeling van het onderwijs.

Tot de SHO behoren acht organisaties: ICCO & Kerk in Actie, Cordaid/Mensen in Nood, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes en Unicef Nederland. Gastlid Zeister Zendingsgenootschap deelde mee in de opbrengsten van de ‘Samen voor Suriname’ actie.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.