De eerste 9 maanden hulp

In de nacht van 6 februari 2023 werden Turkije en Syrië getroffen door twee krachtige aardbevingen. Direct na de aardbeving kwam de hulpverlening door de verschillende organisaties achter Giro555 op gang.

Hulp in beeld
In onderstaande video zie je welke hulp de mensen in Turkije en Syrië hebben ontvangen in de eerste negen maanden na de aardbeving dankzij alle giften aan Giro555.

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 waren al zelf of via lokale partners in het getroffen gebied aanwezig. Daardoor kon er onmiddelijk na de aardbevingen levensreddende hulp worden geboden. Ze doen er alles aan om zoveel mogelijk mensen te helpen.

De focus lag in de eerste maanden op het verlenen van noodhulp zoals het bieden van tijdelijk onderdak, schoon drinkwater en sanitatie, medische zorg, eten en drinken en psychosociale hulp. Hieronder zie je enkele voorbeelden van hulpresultaten:

Noodhulp blijft cruciaal, maar de focus is ondertussen verschoven naar wederopbouw, herstelwerkzaamheden en het creëren van perspectief in de getroffen gebieden.

Scholen, ziekenhuizen en watersystemen worden gerepareerd en lokale markten en economieën worden ondersteund zodat het normale leven weer zoveel mogelijk opgestart kan worden. De meest kwetsbaren kregen financiële ondersteuning zodat zij zichzelf konden onderhouden tijdens deze winter. Omdat veel mensen nog altijd kampen met gevoelens van angst en stress, wordt de komende maanden het geven van psychosociale hulp verder opgeschaald.

Verloop van de bestedingen

In de eerste negen maanden na de ramp is 35% van het te besteden hulpgeld uitgegeven. Daarmee ligt de hulpoperatie, die tot maart 2025 duurt, goed op schema.

De besteding van het hulpgeld is ongeveer evenredig over beide landen verdeeld.

Interactieve kaart met voorbeelden van hulp:
Op deze interactieve kaart zie je welke hulp waar wordt verleend. Ook vind je hier meer concrete hulpvoorbeelden en zie je welk type hulp door welke hulporganisaties in Turkije en Syrië wordt verleend.

Interactieve kaart met overzicht welke hulp waar verleend wordt door welke hulporganisatie


Meer weten?
Bekijk dan het overzicht van de hulp die de organisaties achter Giro555 in de eerste negen maanden na de aardbeving hebben geboden. Hieronder vind je de tussenrapportage (van februari 2024) met gedetailleerde cijfers en informatie over de hulpresultaten en bestedingen over de eerste negen maanden.

Rapportages

We blijven helpen
Met de resterende actieopbrengst blijven de hulporganisaties achter Giro555 nog tot 1 maart 2025 hulp bieden.

In juni 2025 verschijnt de eindrapportage over de volledige bestedingen van de actieopbrengst.

Op de hoogte blijven van de hulp?
Geef je op voor de updates over de hulp. Je ontvangt dan een enkele keer per jaar een e-mail waarin we je bijpraten over de hulpverlening aan mensen in Turkije en Syrië. Ook via onze social media kanalen en deze website blijven we over de besteding van de actieopbrengst en de resultaten van de hulp informeren.

Het rampgebied

Wereldkaart

Help slachtoffers aardbeving

2023 / Opbrengst € 128.157.109 Meer informatie

Volgens officiële cijfers gerapporteerd door de Verenigde Naties

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie