Help slachtoffers
hongersnood

Actiedag ‘Help slachtoffers hongersnood’ jaar geleden

Vandaag een jaar geleden, op 29 maart 2017, vond de actiedag ‘Help slachtoffers hongersnood’ plaats om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de hongerrampen in Zuid-Soedan, Somalië, Noordoost-Nigeria en Jemen. Vanuit Beeld en Geluid in Hilversum werd de hele dag uitgezonden op Radio2. Er traden diverse artiesten op en mensen kwamen langs om ter plekke te doneren. Ook besteedden diverse televisieprogramma’s aandacht aan de actie. De gehele actie liep van 6 maart tot 31 augustus en bracht in totaal ruim 35 miljoen op.       

Een jaar lang hulp
Met het opgehaalde geld is veel hulp geboden. Zo ontvingen in de eerste zes maanden na de actiedag ruim 1 miljoen mensen onder meer voedselhulp, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen, medische zorg en middelen om weer in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Met Giro555-geld is vervolgens tot eind februari 2018 hulp geboden aan de slachtoffers in deze gebieden. Zo:

  •    deelde Cordaid de afgelopen maanden in het Impevi-vluchtelingenkamp in Noord-Oeganda, waar 128.000 vluchtelingen uit Zuid-Soedan zitten, per dag 100.000 liter water uit aan duizenden vluchtelingen. (Kijk een filmpje van Cordaid over deze hulp.) 
  •    ontvingen in november 2017 zo’n 15.000 families in Somalië zakken met rijst, olie, bonen en pap van het Rode Kruis
  •    behandelde Save the Children tussen januari 2017 en januari 2018 in Somalië ruim 30.000 kinderen voor ondervoeding

Verhalen van hulp in Jemen en Zuid-Soedan

In Jemen lijden 385.000 kinderen aan ernstige, acute ondervoeding. UNICEF ondersteunt vijf voedingscentra in een van de armste delen van het land. Khadiga bracht haar jongste dochter Tahani naar een van deze centra. Tahani werd geboren in 2015, een paar maanden na de start van het conflict in Jemen. Door armoede en schaarste at het gezin soms maar één maaltijd per dag. Toen Tahina ernstig verzwakt was, koorts had en moest hoesten zocht haar moeder hulp. In het voedingscentrum kreeg Tahani therapeutische voeding en een intensieve behandeling. Het meisje had na een week geen koorts meer en was voldoende aangesterkt om in het districtsziekenhuis verder te herstellen. Met Giro555-fondsen heeft UNICEF ruim 30.000 pakketten met therapeutische voeding kunnen aanschaffen, waardoor ruim 36.000 ernstig ondervoede kinderen behandeld konden worden. [Foto: UNICEF Yemen/2017/Malak

Oxfam Novib betrekt in noodhulpgebieden bewust lokale ondernemingen en de lokale gemeenschap bij haar hulp. Dit stimuleert de lokale economie. Kur, handelaar in vissersnetten in Zuid-Soedan, vertelt: “Oxfam was de eerste hulporganisatie die mij als leverancier heeft ingeschakeld. Voorheen namen internationale hulporganisaties alles uit de hoofdstad, maar de kwaliteit was niet altijd goed,” Oxfam deelt visnetten uit zodat mensen in hun eigen voedsel kunnen voorzien en ook als zij moeten vluchten voor het geweld dat kunnen blijven doen omdat ze de netten mee kunnen nemen. In 2015 begon Oxfam Novib met het inkopen van vissersbenodigdheden bij Kur. Door lokaal in te kopen kunnen organisaties hun transportkosten laag houden, zodat er meer geld beschikbaar is voor directe hulp. Voor Kur levert deze aanpak extra inkomsten op. Hij heeft inmiddels een tweede winkel geopend. Kur: “Ook is mijn inventaris uitgebreid. Eerst verkocht ik alleen maar vissersbenodigdheden, nu ook etenswaren zoals rijst, bonen, olie, suiker en koffie.” Oxfam Novib heeft in 2017 in totaal aan 81.463 mensen in Zuid-Soedan hulp geleverd. [Foto: Oxfam]

Publicatie eindrapportage half mei 2018
In november 2017 publiceerde Giro555 een tussenrapportage over de hulpverlening in het eerste half jaar na de actie, waarin de resultaten en uitdagingen uitgebreid aan bod komen. De bestedingstermijn voor het ingezamelde Giro555-geld was een jaar. Half mei 2018 publiceert Giro555 de eindrapportage met de totale bereikcijfers en het financieel overzicht.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.