Help slachtoffers Syrië

Actievoorzitter in de Volkskrant: “Miljoenen op de vlucht. Het is één grote chaos”

In de Volkskrant van 26 maart geeft Jan Bouke Wijbrandi, voorzitter van de Giro 555-actie voor Syrische slachtoffers, een korte impressie van zijn bezoek afgelopen week aan Libanon.

“Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen. Het is één grote chaos”, zegt Wijbrandi. “Vrouwen hebben me huilend verteld dat ze in Aleppo twee winkels hadden, en nu met zijn dertienen in een tentje moeten overleven. Hun  kinderen zijn panisch over de leefomstandigheden: ze hadden vroeger een normale kamer en nu worden ze ’s nachts door muizen gebeten.”

Cijfers zijn moeilijk te geven, maar geschat wordt dat er vier miljoen Syriërs op drift zijn geraakt vanwege het geweld. Elke week komen er tienduizenden vluchtelingen bij. De helft van hen zijn kinderen. “Ze zijn zwaar getraumatiseerd”, aldus Wijbrandi. “Normaal gesproken blijven kinderen spelen en hoor je ze lachen. Hier niet.”

Steun het werk van de SHO-deelnemers op Giro555.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.