Stop de ebola-ramp

Stop de ebola-ramp

Stop de ebola-ramp

Op 5 november 2014 werd de Giro555 actie ‘Stop de ebola-ramp’ geopend. Nooit eerder ging Giro555 open vanwege een ziekte. In november 2014 steeg het aantal doden en besmettingen in het ebola-rampgebied in West-Afrika explosief. In Sierra Leone, Guinee en Liberia was dringend acute noodhulp, zoals voedselpakketten en medische hulp, nodig.

De ramp achter de ziekte
Daarbij werd ook de ramp achter de ziekte steeds meer zichtbaar: scholen sloten en de kwetsbare reguliere gezondheidszorg stortte in, waardoor bijvoorbeeld het aantal niet-ingeënte jonge kinderen met ongeveer de helft toenam. De voedselproductie stopte en het aantal kinderen dat beide ouders aan ebola verloor, de ebola-wezen, bleef snel groeien. Ebola is een ziekte die op een rampzalige manier ingrijpt in de lokale samenleving.

Highlights uit de actie en hulpverlening
In november en december 2014 werden wereldwijd campagnes voor de slachtoffers van de ebola-ramp opgezet. In Nederland zamelden scholen, bedrijven, verenigingen en kerken 10.571.696 euro in. Op 28 november was er een Nationale Actiedag met een belpanel in het centrum voor Beeld en Geluid in Hilversum. Alle omroepen en zenders op radio en televisie besteedden hieraan aandacht met informatie en oproepen om te doneren. Het Nederlandse marineschip Karel Doorman is twee keer naar het rampgebied gevaren met hulpgoederen. Via de interactieve tijdlijn krijgt u een goed beeld van de highlights tijdens de actie en van de hulpverlening.

Geld besteed, hulporganisaties blijven
De opbrengsten van Giro555 zijn volledig besteed, maar de hulporganisaties blijven in West-Afrika om te helpen met de wederopbouw. Hoewel de epidemie zo nagenoeg voorbij is, werd er in Sierra Leone afgelopen maand helaas weer een besmettingsgeval geconstateerd. Dankzij onder andere het Nederlandse geld van de Giro555 actie, zijn mensen inmiddels goed voorgelicht en getraind in wat ze kunnen doen om verspreiding te voorkomen. De kans op een nieuwe uitbraak is daarom minimaal.

Eindrapport
Op 21 maart 2016 verschijnt de eindrapportage van de hulpverlening.

 

Het rampgebied
Wereldkaart
Bron: Giro555

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.