Samen in actie
voor Oekraïne

Druk op de grenzen groeit met de dag

Honderdduizenden Oekraïners vluchten voor het geweld in hun land. De druk op de grenzen groeit met de dag. Woordvoerder voor Giro555 Tineke Ceelen reisde af naar Polen om te kijken welke hulp het hardste nodig is. 

Grenscontroles gaan langzaam, systemen kunnen de instroom niet aan. Duizenden mensen, jong en oud, staan te wachten aan de Poolse grens. Wie familie of vrienden heeft gaat daarheen, anderen belanden in overvolle opvangcentra.

“Dit zijn mede-Europeanen, mensen die in onze buurlanden wonen”, zegt Tineke Ceelen. “We hebben altijd de mond vol van opvang in de regio, dus ik zou zeggen tafeltje opklappen en aan de slag.”

Opvang Polen

Mannen moeten blijven, moeders en kinderen vluchten vaak alleen

De verwachting is dat veel gevluchte Oekraïners ook psychosociale hulp nodig zullen hebben, naast allerlei andere vormen van onmiddellijke steun. “Voornamelijk vrouwen, kinderen en oude mensen zijn gevlucht. Afscheid nemen van zonen, vaders en echtgenoten die in militaire dienst moeten is traumatisch”, zegt Tineke vanuit één van de opvangcentra aan de Poolse grens.

De hulporganisaties achter Giro555 kijken hoe de opvangcapaciteit vergroot kan worden, bijvoorbeeld door ook leegstaande scholen te gebruiken. Ook bieden zij medische en psychosociale hulp, delen voedsel en water uit en verlenen andere vormen van noodhulp.

Ook jij kan helpen. Geef nu.

Geef nu button
Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.