Samen in actie
voor noodhulp

Alleen door sneller te vaccineren kan de wereld terug naar normaal

157 miljoen besmettingen en meer dan 3 miljoen doden. Deze tussenstand laat er geen misverstand over kan bestaan dat de wereld het coronavirus nog lang niet onder de duim heeft. 

De huidige brandhaard ligt in Zuid-Oost Azië, met India als koploper. Corona ontwricht ook de gezondheidszorg en het dagelijks leven in Nepal en Sri Lanka; het eerste land heeft momenteel het hoogste reproductiegetal ter wereld, in het tweede zal volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de stijging van het aantal besmettingen de komende weken vertienvoudigen. Het staat bovendien vast dat de ellende niet tot deze landen beperkt blijft.

Kinderen lijden onder corona

Corona heeft de inwoners van India en de buurlanden in de houdgreep. Dat geldt ook voor degenen die niet ziek worden. Zo hebben kinderen het minst last van het virus, maar lijden ze wel hevig onder de gevolgen van de impact die corona op het dagelijks leven heeft. Veel scholen zijn gesloten en de reguliere gezondheidszorg is stilgelegd. Door een toename van werkloosheid en de daarbij behorende armoede komen bovendien kinderarbeid, kindhuwelijken en ondervoeding veel vaker voor.

Terug naar normaal

India en de buurlanden hebben dringend medische ondersteuning nodig om deze coronagolf het hoofd te kunnen bieden. Maar om te voorkomen dat zich over een tijdje een nieuwe golf aandient, moeten zij en andere kwetsbare landen ook genoeg vaccins hebben om iedereen die dat wil in te enten. Want alleen door sneller te vaccineren kan de wereld terug naar normaal.

Geef nu button

De Wereldgezondheidsorganisatie wil om deze reden een eerlijke en wereldwijde toegang tot coronavaccins, geneesmiddelen en testmaterialen. Voor de vaccins is de COVAX Facility in het leven geroepen. Deze organisatie koopt voor 92 armere landen vaccins in voor een zo laag mogelijke prijs. COVAX helpt de landen bij de verspreiding van de vaccins en bereidt hen voor op deze ingewikkelde logistieke operatie. Ook onderzoek naar nieuwe vaccins hoort bij COVAX’ takenpakket.

2 miljard coronavaccins

De 92 aan COVAX deelnemende landen krijgen 2 miljard coronavaccins, waarmee 20 procent van de bevolking kan worden ingeënt. Dat is een bescheiden en tegelijkertijd realistisch percentage. Want voordat de vaccins in bovenarmen van (in eerste instantie) zorgverleners, maatschappelijk werkers, kwetsbaren en ouderen verdwijnen, moet er heel veel gebeuren. 

Allereerst moet de geplande hoeveelheid vaccins ook echt beschikbaar zijn en vervolgens is het een hele kunst om ze gekoeld en intact op de plaats van bestemming te krijgen. Zeker in moeilijk toegankelijke of gevaarlijke gebieden is dat een uitdaging; de bezorgers die de vaccins afleveren doen dat zelfs lopend, per ezel of op de fiets. Zorgverleners moeten daarnaast beschermende kleding krijgen zodat ze veilig kunnen werken en leren hoe ze de vaccins kunnen toedienen. En natuurlijk moeten inwoners van de betrokken landen een vaccin wíllen. Daarom zijn voorlichting en het wegnemen van misinformatie net zo belangrijk als de vaccins zelf. De hulporganisaties achter Giro555 helpen bij het transport, de opslag, training en voorlichting in armere landen en zamelen geld in om deze activiteiten mogelijk te maken.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.