Nederland
helpt
Nepal

Monique van ‘t Hek: “Als alles beweegt, geeft dat een zeer angstig gevoel”

Monique van ‘t Hek, directeur van Plan Nederland, was in Nepal voor een werkbezoek toen de aardbeving plaatsvond. Ze deelt haar ervaringen vanuit het zwaar getroffen land.

“De situatie in Nepal is heftig en aangrijpend. In en rond Kathmandu is de hulp door de lokale en nationale autoriteiten redelijk op gang aan het komen en er worden zestien opvangkampen opgezet, maar het gebied rond het epicentrum is nog nauwelijks bereikt. Toch zijn de ziekenhuizen in Kathmandu al overvol. Ze kunnen het aantal gewonden niet aan. De mensen slapen buiten op aanraden van de Nepalese overheid.

Bij elke naschok – er zijn er al tientallen geweest – is er veel paniek. Gisteren om 13.00 uur was er opnieuw een beving, deze keer met de kracht van 6.7 op de schaal van Richter. Drie van de zeven programma-units van Plan zijn getroffen, waaronder de activiteit in Makwanpur. Dit district is relatief licht getroffen, maar er zijn nog altijd 30 doden en 1.000 huizen deels verwoest.

Plan werkt niet in de zwaarst getroffen districten, maar wel in de aangrenzende gebieden. Vanochtend is door het response team besloten om toch in drie van de meest getroffen districten hulp te gaan verlenen en mogelijk ook in Kathmandu Valley. Dekens en andere hulpgoederen uit onze opslag in Makwanpur brengen we zo snel mogelijk bij de mensen. Tenten, water en voedselpakketten proberen we zo snel mogelijk elders te betrekken.

Gister heb ik een vrouwencoöperatie bezocht én de vrouwen van ‘A Beautiful Story’ die prachtige armbandjes maken. Gelukkig zijn ze allemaal ongedeerd. Vlak voor vertrek was er weer een flinke beving waar iedereen ontzettend van schrok. Als alles beweegt, geeft dat een zeer angstig gevoel; het lijkt ook eeuwen te duren.

De reis naar Kathmandu samen met twee Nepalese collega’s was beangstigend. Twee wegen waren afgesloten. Alleen de derde, de slechtste van de drie, was open. Onderweg troffen we veel obstakels: aardverschuivingen, grote rotsblokken en diepe ravijnen. We duimden met z’n allen dat er geen rotsen of stenen op onze auto zouden vallen. Onze chauffeur reed ongelooflijk goed, echt een held. We bleven ongedeerd!

In en om Kathmandu leeft iedereen buiten. Mensen slapen op straat vanwege de naschokken. Iedereen is gewoon heel erg bang. Overal stukken zeil, dekens, matrassen. Gisteravond heeft het geregend. De vele (berg-) toeristen zitten in een hotel in Kathmandu, maar ook zij slapen allemaal beneden of buiten in de tuin. Ik sliep vannacht op een bank beneden. Er schijnt vannacht een lichte naschok te zijn geweest, maar ik heb niets gevoeld. De kracht van de naschokken lijkt af te nemen. Overdag is de elektriciteit afgesloten. Wifi blijft wonderlijk genoeg wel werken.

Gisteravond is de Nederlandse honorair consul langs geweest. Goede aanbevelingen en informatie. Een Nederlands reddingsteam met honden is gearriveerd en op de terugvlucht kunnen zo’n 100 mensen mee: uit het hotel zijn dat ongeveer 20 kinderen met hun ouders. Het ziet ernaar uit dat de commerciële vluchten weer op gang gaan komen. Het vliegveld schijnt nu een enorme chaos te zijn, zoals gebruikelijk na rampen. Ik heb besloten om af te wachten. Vandaag zullen we meer te weten komen. Ik ben blij dat de mensen van Plan en ikzelf veilig zijn, maar er zijn zoveel mensen die alles kwijt zijn en niet weten waar hun familie is. Verschrikkelijk. Nepal is enorm hard getroffen. We moeten de mensen helpen.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.