Help slachtoffers Syrië

“Als de zon onder gaat, begint Adnan te huilen”

Bijna de helft van de vluchtelingen die over de grens van Syrië zijn gevlucht, is jonger dan 11 jaar. Adnan (5) uit Hama, noordwest Syrië, werd in zijn huis getroffen door een raketaanval. Samen met zijn ouders, broers en zussen vluchtte hij naar Libanon.

Vlammen brandden het huis van de vijf jaar oude Adnan uit de stad Hama tot de grond toe af, en verwoestten zijn jeugd en toekomst. Toen de raket het huis raakte, konden zijn ouders hem niet op tijd mee naar buiten nemen. ‘Hij was niet lang binnen, niet langer dan twee minuten, maar het vuur heeft hem niet gespaard,’ vertelt zijn vader. Adnan heeft brandwonden over zijn hele lichaam en in zijn gezicht. Het doet pijn.

Adnan praat niet meer. Terwijl zijn broers en zussen in het vluchtelingenkamp in Noord-Libanon langzaam hun traumatische ervaringen kunnen loslaten, is Adnan nog steeds in shock. Zijn moeder vertelt verdrietig dat hij veel huilt. Ze kunnen hem geen moment alleen laten. Als een vreemde hem benadert, voelt hij zich bedreigt – ook als zijn ouders bij hem zijn.’De kinderen zijn erg stil,’ vertelt Adnans vader. ‘Ze schrikken als een vliegtuig of een auto te veel lawaai maakt. Maar de meesten beginnen zich steeds wat veiliger te voelen. Voor Adnan geldt dit niet. Hij is voortdurend bang, vooral ’s avonds. Als de zon onder gaat, begint hij te huilen.’

Miljoenen Syriërs zijn het slachtoffer van de burgeroorlog dat het land nu al twee jaar teistert. Ruim een miljoen mensen zijn Syrië ontvlucht en vindt onderkomen in vluchtelingenkampen, in leegstaande gebouwen en bij mensen thuis. Bijna de helft van de vluchtelingen is jonger dan 11 jaar. Adnan is één van hen.

De Syrische slachtoffers van het geweld zijn direct afhankelijk van hulp; medicijnen, voedsel, drinkwater, dekens, kleding en psychosociale steun. Hulp is mogelijk en keihard nodig. Geef vandaag nog op Giro555!

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.