Als ik gebleven was waren mijn kinderen gestorven
Hawa Ali (30) kwam met haar vijf kinderen na twee dagen reizen vermoeid en verzwakt aan in Dolo Ado, het vluchtelingencentrum van Ethiopië. Zij verliet haar door oorlog verscheurde en droogte geteisterde vaderland Somalië om het leven van haar kinderen te redden.
Al 29.000 kinderen jonger dan 5 jaar omgekomen
Er is honger in Somalië door de droogte van de afgelopen twee jaar en de aanhoudende burgeroorlog. Gewastelers en veehouders kunnen in eigen land geen stabiel leven leiden en hebben geen stabiel inkomen. In het verleden, kregen de inwoners die getroffen waren door droogte voedselhulp van hulporganisaties die actief waren in Somalië, maar het is voor hen steeds moeilijker om voedselhulp te biedne in Somalië. Volgens de UNHCR heeft de droogte de afgelopen drie maanden al het leven gekost aan 29.000 kinderen jonger dan vijf jaar. Door de toenemende voedselcrisis, verlaten Somaliërs hun eigen land op zoek naar voedsel in de buurlanden Ethiopië en Kenia.
Vlucht naar Ethiopië
Hawa besloot naar Ethiopië te gaan toen ze hoorde dat landgenoten daar te eten kregen. Hawa: “De laatste twee jaar was er niet genoeg regen. We zijn uitgehongerd. Ik kan mijn kinderen zelf niet meer voeden en er is geen voedselhulp”, legt Hawa uit. “Ik hoorde hoe vluchtelingen leven in Ethiopië. Toen besloten we hier te komen. Mijn man moest achterblijven om voor zijn zieke moeder te zorgen. Het was een moeilijke beslissing om hen achter te laten. Maar als we een paar dagen langer gebleven waren tot mijn schoonmoeder hersteld was, waren mijn kinderen gestorven van de honger. Het was eng om door het ruige land te reizen. Gelukkig reisden we in een groep. We brachten de nacht door in de bush. Het was moeilijk om onderweg eten te vinden. Ik gaf mijn kinderen maïs.”
Voedsel
Hawa is bij het opvangcentrum in de omgeving van Dolo Ado, op een kilometer van de grens. Nieuwkomers worden geregistreerd als vluchteling. Ze krijgen een 500 gram gestoomde rijst met vlees voor de hele familie tijdens hun verblijf in het opvangcentrum. Hawa: “Het eten is luxe in vergelijk met wat we thuis hadden.” Vluchtelingen verblijven maximaal twee dagen in het opvangcentrum. Daarna gaan ze door naar het vluchtelingenkamp waar gezinnen wonen in een zelf gemaakte hutjes. Daar koken ze hun eigen eten, verstrekt door humanitaire organisaties als World Vision die werkzaam zijn in het gebied.
Ramadan
Hawa kwam een dag voordat de Ramadan begon, de islamitische vastenmaand. Ze vast dit keer niet, omdat ze zwak is. “Je kunt pas meedoen met de Ramadan als je goed voor jezelf kunt zorgen. Hoe kan ik weer op krachten komen als ik nu zou vasten? Ik moet gezond worden en sterk zijn voor mijn kinderen”, zegt ze. ”Ik wil niet terug naar Somalië. Wat moet ik daar? Er is niets om voor naar huis te gaan, behalve de oorlog en honger. Mijn man zal binnenkort ook komen als zijn moeder hersteld is van haar ziekte. Ik ben dankbaar dat ik hier ben. ”
Op dit moment zijn er meer dan 120.000 Somalische vluchtelingen in Dolo Ado, waarvan 87 procent jonger dan 18 jaar zijn.
Bron: World Vision
Nieuwsoverzicht