Stop de ebola-ramp

Andrew Saque held op de fiets to #stopebola

Andrew Saque woont in het dorp Dumber Farm in het district Kpai in Bong County, Liberia. Hij is 47 jaar, is getrouwd en heeft vijf kinderen. Andrew is door zijn eigen gemeenschap gekozen als gezondheidsvrijwillger. Zijn dorp ligt in een van de meest door de ebola epidemie getroffen delen van Bong County.

Voorlichting
Nadat hij een training heeft gevolgd, die CARE in samenwerking met de districtsgezondheidsstaf had ontwikkeld, is Andrew ingezet voor het geven van voorlichting over de preventie van de verspreiding van het Ebola virus en over basishygiëne, met de nadruk op het wassen van de handen. Daarnaast was hij alert in het opsporen van door ebola besmette mensen en het zorgen voor doorverwijzing naar de speciale behandelcentra, die in de County zijn opgezet.

Doorgeefluik
Omdat de omliggende dorpen nogal afgelegen zijn, tot op twee uur loopafstand, kwam hij in aanmerking voor een fiets. Hij was daar heel blij mee omdat de fiets reistijd bespaarde en hij zo meer verschillende taken kon uitvoeren. Een mobiele telefoon heeft hij gekregen om contact te kunnen opnemen met de staf van de gezondheidsdienst voor tijdige opname van patiënten en om rapportages door te geven. Daarnaast is hij betrokken geweest bij het vinden van overlevenden, en nabestaanden, waaronder kinderen als gevolg van het verlies van één of beide ouders. Hij was in het dorp het doorgeefluik voor het distribueren van huisraad en kleding aan deze mensen.

Nieuwe waterpomp
Dumber Farm kwam in aanmerking voor het installeren van een nieuwe waterpomp. Tot dan toe kwam water uit een stroompje nabij, wat slechte hygiëne betekende en een bron van ziekten. De waterbron is getest door de waterautoriteiten en het water blijkt van goede kwaliteit. Andrew is ook uitgekozen om lid te worden van het Water Comité dat verantwoordelijk is gesteld voor beheer en onderhoud van dit waterpunt. Hij is verheugd met deze voorziening, die schoon drinkwater biedt voor ruim 100 huishoudens. Training heeft hem kennis gebracht, die hij graag wil toepassen om de waterpomp in goede conditie te houden.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.