Help slachtoffers Filipijnen

Baby ‘Yolanda’ geboren tijdens tyfoon, nu zonnestraal van de familie

Zes maanden na tyfoon Hayian in de Filipijnen, gaat internationale humanitaire organisatie CARE langs bij Lourdes, de moeder die  tijdens het hoogtepunt van de super tyfoon Haiyan beviel van een dochter in de ‘Our Mother of Perpetual Parish’ kerk in Tacloban. Ze noemde haar baby naar de lokale naam van de tyfoon, “Yolanda”.

De plaatselijke priester stelde later voor om haar baby Maria Alphons te noemen, naar de oprichter van de Redemptoristen kerk, St. Alphonsus Ligouri, van wie een standbeeld op het kerkterrein staat. Lourdes was maar al te bereid om hier mee in te stemmen.

“Ik haatte de naam “Yolanda”. Yolanda heeft Tacloban verwoest. En misschien is het passender dat mijn baby naar een heilige wordt vernoemd omdat ze toch een wonder baby is. Stel je tyfoon Haiyan voor; twee ziekenhuizen lieten me niet binnen! En ook onze buurtarts stuurde me weg. We verloren ons huis. De enige plek waar ik wel kon bevallen was het ” huis van God “, onze kerk. ”

Na een verblijf in de kerk van enkele dagen, dat diende als evacuatiecentrum voor honderden overlevenden van de tyfoon, hopten Lourdes, haar man, haar twee andere kinderen en baby Maria van stad naar stad voor bijna twee maanden, waar zij verbleven in huizen van verschillende familieleden.

Al die tijd was baby Maria als een engel voor haar moeder en familie, die nog steeds worstelen met overleven.

“Ze is gezond! Ze is ook een goede baby, ze huilt niet veel, alleen wanneer ze echt honger heeft”, vertelt Lourdes.

Met alleen hoop in het verschiet, besloten Lourdes en haar familie terug te keren naar Tacloban. En op de een of andere manier, beetje bij beetje, maand na maand, zijn ze aan het herstellen.

Haar man was in staat om zijn werk als vrachtwagenchauffeur weer op pakken. Met zijn inkomsten van bijna Php 5000 (ongeveer 82€) kan hij dagelijkse basisbehoeften betalen zoals voedsel.

Ze zijn begonnen met het opbouwen van hun huis in hetzelfde dorp dat verschrikkelijk werd verwoest door Haiyan.

Het ergste is voorbij. En Lourdes beschouwt baby Maria als hun “geluksbrenger”. “Onze baby is echt een zegen voor ons”, vertelt ze.

Lourdes wil haar baby graag laten dopen in dezelfde kerk waar ze 6 maanden geleden geboren is. “We wachten nog even om geld te sparen voor haar doop, want natuurlijk geven we nu voorrang aan de wederopbouw van ons kleine huis”, deelt moeder Lourdes.

Van een “rampenkindje” naar een gekoesterd kind, vernoemd naar een heilige, is Maria Alphons de zonnestraal van haar familie.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.