Droogte Hoorn van Afrika

Beelden uit vluchtelingenkamp Kobe

Kobe is het nieuwste vluchtelingenkamp in Dolo, zo’n 80 kilometer van de Ethiopische grens met Somalië. Het kamp is nog geen maand oud, maar zit nu al aan zijn limiet. Bijna 25.000 vluchtelingen hebben hier onderdak gevonden in de herkenbare witte UNHCR tenten die in een duidelijke structuur staan opgesteld.

Direct links aan het begin van het Kobe kamp staat een medische post waar vluchtelingen een gezondheidscheck krijgen, zodat vooral de ondervoede kinderen en zwangere vrouwen er direct uitgepikt kunnen worden. 1 op de 3 kinderen onder de 5 jaar in Kobe is ondervoed. De kindjes worden onder andere gewogen en getest op hun trek. Want gek genoeg is geen honger hebben een van de tekenen van ondervoeding. Maar toch komt hulp voor veel kinderen te laat. Iedere dag sterven hier bijna 20 kinderen van de honger. Een vrouw zit tegen een boom met een uitgemergeld, intens klein baby’tje dat geen kracht meer heeft om te huilen. De baby slaakt wat kleine kreetjes, terwijl haar moeder haar dwingend aan de borst probeert te leggen. Ik kijk weg, want ik wil niet staren. Ik vraag me af of ze het gaat redden….

Bijdrage van Eva Smits

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.