Bericht uit Ormoc: “Het is behoorlijk gruwelijk”

CARE hulpdiensten zijn bezig om noodhulp te leveren aan gezinnen in de Filippijnen. CARE ’s Sandra Bulling is ingezet in de rand van de kustplaats Ormoc en in de stad Tacloban, in het zuiden van Leyte. Ze vertelt wat ze heeft gezien:

“We zijn in Tacloban, we zijn net langs de kust gereden. Er liggen dode lichamen langs de kust, en een vreselijke geur van verrotting. Er liggen lichamen langs de weg. Het is behoorlijk gruwelijk. Het hele team is geschokt door wat we hebben gezien. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Dit zal me achtervolgen voor een lange tijd.

Mensen staan in de rij ​​voor voedsel, de rijen zijn kilometers lang. Het zijn vooral vrouwen die in de rij staan om te ​​proberen om voedsel of voorraden te krijgen. De mannen zijn vooral bezig om te proberen hun huizen te herstellen.  Trucks liggen ondersteboven, en auto’s in de bomen.

De wegen zijn ok, maar er ligt overal puin. We moesten onze band gisteren drie keer verwisselen. Je moet heel langzaam rijden, en het ontruimde deel van de weg is erg smal. Op een gegeven moment hadden we geen reservewiel meer; als onze band was opgeblazen zouden we gestrand zijn.

Ondanks de chaos zijn mensen heel rustig, heel geduldig. Als we stoppen om te vragen voor een routebeschrijving, zijn mensen erg open en vriendelijk. We zien een heleboel mensen die elkaar helpen.

Op de luchthaven staan vrouwen en kinderen al meer dan 24 uur in de rij zonder voedsel, ze proberen een vlucht te nemen om weg te komen. Iedereen vraagt ​​me of ze de satelliettelefoon kunnen gebruiken om familie te bellen. Ik doe mijn best, maar de batterij is bijna op.”

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.