Stop de ebola-ramp

Bericht uit Sierra Leone: “Het noorden is nu een echte brandhaard”

Hulpverlener Marjan Kruijzen van Cordaid, één van de hulporganisaties achter Giro555, is ter plaatse in Sierra Leone. Ze vertelt in Koffietijd over haar ervaringen: “Mijn vorige bezoek was in juni. Het lijkt nu alsof ik in een ander land terug ben gekomen. Het is heel rustig op straat en je ziet geen kinderen in schooluniformen. Een heel ander straatbeeld.”

“Het verkeer is een stuk minder geworden dan normaal. Er zijn geen files meer. Dat komt omdat de bedrijven zijn weggetrokken. Je moet overal je temperatuur opnemen en handen wassen. Kantoren zijn maar voor de helft van de tijd open, omdat het personeel niet met het openbaar vervoer mag reizen.”

“Scholen zijn al maanden gesloten. Kinderen worden angstvallig thuis gehouden, ze willen zoveel mogelijk voorkomen dat ze op straat zijn.”

Kruijzen legt uit waar hulp nu meest nodig is: “Momenteel is het noorden van Sierra Leone een echte brandhaard. Het is een afgelegen gebied, waar je moeilijk met transport kunt komen. Gelukkig werken we met lokale organisaties die het wel gewend zijn om in deze gebieden. Toch vergt het heel veel logistiek, tijd, geld materialen en organisatie om het gebied te bereiken.”

Bekijk de hele aflevering hier terug.


 

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.