Nederland
helpt
Nepal

Bescherming tegen de winter

Het is ongebruikelijk warm voor de tijd van het jaar. De zon staat hoog aan de lucht en een groep mensen heeft zich verzameld op de top van een heuvel langs de hoofdweg die loopt naar het afgelegen dorp Pipaldanda. Allemaal ouders met babytjes onder de 24 maanden zijn gekomen. Ze hebben vele kilometers gelopen om bij deze plek aan te komen en wachten hoopvol op wat er komen gaat.

In hun hand hebben ze een witte kaart vast. Geduldig wachten ze in een rij tot ze geregistreerd zijn en ze hun baby-pakket in ontvangst mogen nemen. Het pakket, welke bestaat uit een wollen mutsje, twee paar sokken, handschoentjes en wasbare luiers, is zeer gewild en het wachten zeker waard. In totaal liggen er 150 pakketten, klaar om uitgedeeld te worden aan die gezinnen die het het hardst nodig hebben. Want ook al zou je het vandaag niet zeggen, in de wintermaanden wordt het in de hoger gelegen gebieden van Nepal ijzig koud. Ook in Pipaldanda, wat op 1.500 meter hoogte ligt, daalt het kwik snel en vriest het het grootste gedeelte van de tijd.

De meeste gezinnen in het dorpje zijn door de aardbeving al hun bezittingen kwijt geraakt, evenals hun beschutting tegen de elementen en spullen waar ze mee warm kunnen blijven. Dit geldt ook voor Muna (25 jaar) die geduldig in de rij staat te wachten op een pakket voor haar 17 maanden oude dochtertje: “Al onze bezittingen zijn bedolven onder ingestorte gebouwen, evenals onze kleren en andere spullen. We hebben geen mogelijkheid om nieuwe spullen te kopen en met de kou op komst weet ik niet hoe ik mijn dochtertje kan beschermen.

Ram Kumari (62 jaar) die de zorg voor haar 18-maanden oude kleinkind op zich heeft genomen staat iets verderop te luisteren naar wat haar dorpsgenoot vertelt. Ram Kumari is een oudere vrouw met wit haar wat vakkundig met een elastiekje bij elkaar is gebonden. De witte glinstering die de zon eraan geeft zorgt ervoor dat ze opvalt te midden van de groep donkerharigen. In de ochtend is ze vanuit het hogergelegen dorp te voet naar beneden gekomen, met haar kleindochter dragend op haar rug. Het is duidelijk dat ze deel uitmaakt van de Dalit-gemeenschap, een kaste die door velen als ‘lager’ wordt beschouwd en een minderheidsgroep vormt is in de Nepalese samenleving.

Wanneer een World Vision medewerker haar benadert vertelt Kumari: “Het was altijd al moeilijk om je kind tegen de kou van de winter te beschermen, maar nu we al onze spullen kwijt zijn lijkt het haast onmogelijk. Ik ben heel dankbaar dat ik nu winterkleren mag ontvangen voor mijn kleindochter zodat ze warm blijft en gevrijwaard van ziekte.”

Bij de foto: Uitdelen van baby winterpaketten in Pipaldanda – Sindhupalchok
Foto: Sally Tirtadihardja

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.