Overstroming Pakistan

Besteding actieopbrengst Pakistan

In de eerste zes maanden na de zware overstromingen in Pakistan hebben de hulporganisaties achter Giro555 meer dan de helft van de actieopbrengst voor Pakistan besteed aan noodhulp. Vorig jaar bracht de actie ‘Help slachtoffers overstroming Pakistan’ 27,5 miljoen euro op. De hulporganisaties spraken af de opbrengst binnen een jaar te besteden aan noodhulp. Vanaf de start van de actie op 12 augustus 2010 tot aan 12 februari 2011 is 15,3 miljoen euro uitgegeven aan onder meer onderdak, voedsel en drinkwatervoorzieningen. Dat staat in een nieuwsbrief van de organisaties.

De nieuwsbrief geeft aan welke hulp is geboden met de giften die op Giro 555 zijn binnengekomen en welke resultaten zijn geboekt. Ook wordt vermeld dat onder meer het winterweer en de zwaar beschadigde infrastructuur de hulpverlening in sommige delen van Pakistan hebben bemoeilijkt. Foto’s en filmpjes van hulporganisaties achter Giro555 brengen in beeld wat er in het rampgebied gebeurt. De nieuwsbrief is een beknopte versie van de halfjaarrapportage die de organisaties ook vandaag publiceren.

Eind juli tot begin september 2010 werd Pakistan getroffen door zware overstromingen. Er vielen bijna 2.000 doden en meer dan 20 miljoen mensen werden getroffen. Op 12 augustus startten de Nationale Actie ‘Help slachtoffers overstroming Pakistan’ en op 26 augustus vond op radio en tv de nationale actiedag ‘Actie 555’ plaats, geopend door Marco Borsato. “Deze actie was heel hard nodig. We zijn Pakistan niet vergeten en daar ben ik heel blij mee,” aldus Borsato in de nieuwsbrief. De actie bracht 27,5 miljoen euro op. In de eerste zes maanden is 56% van de opbrengst besteed. Het grootste deel is besteed aan onderdak (bijna 7 miljoen euro), voeding (ruim 3 miljoen euro) en water- en sanitaire voorzieningen (ruim 2 miljoen euro).

De nieuwsbrief is te downloaden via deze site. Hier is ook de uitgebreide halfjaarrapportage te downloaden waarin de hulporganisaties achter Giro555 gedetailleerd aangeven wat zij in de periode van 12 augustus 2010 tot 12 februari 2011 aan hulp in Pakistan geboden hebben. In het vierde kwartaal van 2011 publiceren de hulporganisaties een gezamenlijke eindrapportage over de noodhulp in Pakistan.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.