Droogte Hoorn van Afrika

Besteding giften Giro 555 in volle gang; Actie voor de Hoorn van Afrika gaat door

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn op 11 juli gestart met hun actie voor de slachtoffers van de droogte in de Hoorn van Afrika. Inmiddels is 21,7 miljoen euro binnengekomen op Giro 555. De actie gaat door, maar ondertussen zijn de SHO-deelnemers volop bezig om met het geld dat op Giro 555 is gestort noodhulp te verlenen.

Met de opbrengsten van Giro 555 wordt medische hulp geboden in de vluchtelingenkampen, en voor water en voedsel gezorgd. De situatie in de Hoorn van Afrika is voor velen met gewoon voedsel niet meer op te lossen. Voor mensen met zware ondervoeding is therapeutische voeding nodig. Buiten de kampen worden noodhulpmaatregelen getroffen zoals: met tankwagens water naar dorpen brengen, voedsel- en waterbonnen distribueren, het verkleinen van de getroffen kuddes door vee tegen een redelijke prijs op te kopen, het vee te laten slachten en het vlees te verdelen.

Een kort overzicht van de activiteiten van de SHO-deelnemers en hun internationale en lokale partnerorganisaties:
– Cordaid Mensen in Nood repareert waterpompen, deelt water en voedsel uit en geeft medische hulp in verschillende regio’s in Ethiopië en Kenia. Ook wordt verzwakt vee opgekocht en geslacht.
– ICCO en Kerk in Actie verstrekken in Kenia, Ethiopië en Somalië voedsel, kleding en water. Ook zorgen ze voor onderdak, sanitaire voorzieningen en psychosociale ondersteuning.
– Oxfam legt sanitaire voorzieningen en waterputten aan in Kenia en Zuid-Somalië, helpt ondervoede kinderen in Mogadishu en koopt verzwakt vee op voor de slacht.
– Het Rode Kruis verstrekt voedsel, water en non-food producten aan de zwaarst getroffen gemeenschappen in Centraal en Zuid-Somalië, Ethiopië en Kenia.
Ook worden sanitaire voorzieningen aangelegd en wordt financiële bijstand verleend aan herders.
– Save the Children geeft voedsel, water en gezondheidszorg aan volwassenen en kinderen in Somalië.
– Stichting Vluchteling geeft noodhulp aan de vele vluchtelingen in de opvangkampen in Kenia, Ethiopië en Somalië.
– Tear deelt in Somalië noodpakketten en drinkwater uit. In Ethiopië wordt het bestaande voedselzekerheidsprogramma uitgebreid.
– Terre des Hommes biedt via het Wereldvoedselprogramma (WFP) en haar lokale projectpartners noodhulp in het noorden van Kenia.
– UNICEF heeft het geworven Giro 555 geld in zijn geheel bestemd voor Somalië. Bestaande drinkwaterprogramma’s worden opgeschaald. Ook worden kinderen en vrouwen ingeënt tegen ziektes en muskietennetten uitgedeeld.
– World Vision zorgt in Kenia, Ethiopië en Somalië voor water, voedsel, sanitaire voorzieningen en heeft bijzondere aandacht voor vee en gewassen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.