Help slachtoffers Syrië

Bezorgdheid over grimmige situatie slachtoffers oorlog Syrië

Voortdurende gevechten, angst voor gifgasaanvallen en dreigend internationaal militair ingrijpen maken de situatie voor Syrische burgers almaar grimmiger. Hulporganisaties maken zich grote zorgen over de immer verslechterende situatie. Zij blijven zich met man en macht inzetten om slachtoffers van het geweld in Syrië en de buurlanden bij te staan.

Het aantal mensen dat Syrië tot nu toe heeft verlaten vanwege het geweld, is gegroeid tot bijna 2 miljoen, onder wie minimaal één miljoen kinderen. Vanwege verwoeste infrastructuur kampen mensen in Syrië met tekort aan water en elektriciteit. Voedsel en brandstof zijn voor velen onbetaalbaar geworden. Toenemend geweld in het oosten van het land heeft de afgelopen weken tienduizenden mensen naar Irak doen vluchten.

Enkele SHO-deelnemers hebben in Syrië problemen om slachtoffers te bereiken en hulpgoederen te distribueren. Soms laten strijdende partijen voedsel en medicatie niet door, wat de hulpverlening vertraagt.

Organisaties geven aan dat het moeilijk is hulp lange tijd vooruit te plannen, aangezien de noden en mogelijkheden om mensen te bereiken voortdurend veranderen. Zij zijn genoodzaakt dagelijks een nieuwe inschatting van de veiligheidssituatie te maken voor hun medewerkers. Afgelopen week maakte het Rode Kruis bekend dat opnieuw 2 medewerkers in Syrië zijn gedood.

SHO-deelnemers bereiden zich voor op nieuwe vluchtelingenstromen als er internationaal militair wordt ingegrepen. Sommige organisaties zijn bezorgd over de impact van invallen op hun hulpprojecten. Met petities en verklaringen uiten zij hun zorgen en vragen zij aandacht voor de situatie van mensen uit Syrië.

Nog geen 40% van de benodigde gelden voor 2013 is binnen voor opvang van vluchtelingen en slachtoffers in het land, aldus OCHA. Ook na de gezamenlijke wervingsactie via Giro555 – die begin juni werd afgesloten – zetten de hulporganisaties zich volop in voor de slachtoffers van de oorlog in Syrië. Donaties blijven welkom bij de afzonderlijke deelnemende organisaties.

Voorbeelden van hulp SHO-deelnemers aan slachtoffers Syrië op dit moment:

CARE Nederland

Hulp aan Syrische vluchtelingen in volle gang. Bereidt zich voor op extra vluchtelingenstromen naar Jordanië bij internationaal militair ingrijpen. Lees hier meer.

Cordaid Mensen in Nood

Verleent hulp aan vluchtelingen in Libanon via Caritas netwerk. Geeft hulp in Syrië in Aleppo, Homs en Damascus via gaarkeukens, distributie van voedsel en goederen en medische centra. Werkt aan plan om hulp te kunnen opschalen in de regio. Lees hier meer.

ICCO en Kerk in Actie

Hulp via partnerorganisaties aan slachtoffers in Syrië, Libanon en Jordanië met distributie van voedsel en opvang. Vanwege verwoestingen infrastructuur extra aandacht voor voorlichting over hygiëne. Lees hier meer.

Nederlandse Rode Kruis

Grote noodhulpoperaties in Syrië en buurlanden op gebied van medische zorg, voedsel en onderdak. Helpt bij bouw nieuwe vluchtelingenkampen Irak. Zet project op voor voorbereidingen van vluchtelingen voor de winter in Libanon. Lees hier meer.

Oxfam Novib

Opschaling Oxfam-hulpverlening in Libanon voor vluchtelingen uit Syrië. Bereidt vluchtelingen Libanon voor op winter. Lees hier meer.

Save the Children

Voedseldistributie in vluchtelingenkampen en gastgemeenschappen. Opvang en onderwijs voor kinderen. Bereidt zich binnen Syrië en in de omringende landen voor op nieuwe vluchtelingenstromen. Lees hier meer.

Stichting Vluchteling

Steun bij aan opvang van de massale instroom nieuwe Syrische vluchtelingen in Irak. Medische steun aan slachtoffers in Syrië en verbetering van water en sanitatie. Lees hier meer.

Terre des Hommes
Lees hier meer.

Unicef
Lees hier meer.

Worldvision
Lees hier meer.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.