Help slachtoffers
hongersnood

Merlijn in Somalië: Gortdroog in het regenseizoen

Raak je in paniek als je je kinderen geen eten meer kunt geven? MERLIJN STOFFELS, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis reist naar Somalië. Op zoek naar antwoorden op zijn vragen.

Voor me zit de 25-jarige moeder Raaho met een hoestende baby in haar armen. Naast haar liggen twee andere zieke kindjes op een dun matje op de harde klei. De kinderen moeten naar het ziekenhuis, maar Raaho heeft geen geld om dat te kunnen betalen. De extreme droogte is bijna haar hele kudde fataal geworden. Op 1 koe na, maar ook die is zichtbaar ernstig verzwakt.

Om de dag koken

De familie is sindsdien afhankelijk van hun buren die ze af en toe wat eten geven. Raaho zegt al blij te zijn als ze om de dag kan koken voor haar kinderen. Als er niet meer hulp komt, dan wacht ‘mijn familie hetzelfde lot als mijn veestapel; de dood.’

Mobiele kliniek

De hulpverleners van het lokale Rode Kruis (een van de hulporganisaties achter Giro555) die bij het gesprek aanwezig zijn, vinden de situatie van de kinderen zo zorgwekkend, dat ze besluiten een mobiele kliniek op te roepen. Niet alleen om deze familie te helpen. In het dorp zijn veel kinderen er slecht aan toe.

Lange rijen

In Somaliland, in Noord-Somalië, rijden tien mobiele klinieken van het Rode Kruis langs de dorpen met aan boord apparatuur gedoneerd door UNICEF.

Volgens de hulpverleners op de bus worden de wachtrijen van de mensen die hulp nodig hebben in de dorpen waar ze komen steeds langer.

De kinderen van Raaho worden onderzocht door de verpleegkundigen en krijgen medicijnen. Ook krijgen ze de benodigde vaccinaties. Ze lijken voor dit moment gered, maar het probleem van de ondervoeding is voor hen niet opgelost.

Laatste koe

Raaho hoopt op hulp van boven, om te voorkomen dat ze ook haar laatste koe verliest. Ik verlaat deze familie met een triest gevoel, want ik realiseer me dat veel families in een vergelijkbare situatie zitten.

Vrolijk gezicht

Het hutje van Raaho is met kleurrijke doeken afgedekt om de hitte en het stof buiten te houden. Het is een vrolijk gezicht. Net als de kleurrijke kleding die de vrouwen en meisjes dragen. Een groot contrast met de gitzwarte wolken die figuurlijk boven hun hoofd hangen.

Gortdroog in het regenseizoen

Over een gortdroge weg vervolgen we onze weg naar het volgende dorpje. Het is een mooi heuvelachtig landschap, maar op een paar groene bomen na zijn alle struiken uitgedroogd.

Een aantal akkers zijn omgeploegd en klaar om te beplanten, maar door de uitblijvende regen is dat zinloos. En dan te bedenken dat dit normaal het regenseizoen is. Tot nu toe heb ik nog geen wolkje aan de lucht gezien.

Nog maar een paar geiten

We stoppen in het dorpje Garabis. Alle mensen die we spreken zijn op de een of andere manier getroffen door de ramp. Ayaan, een moeder van 30 jaar oud, neemt ons mee naar haar huis. Ze wijst naar de hokken die ze van takken gemaakt heeft in haar tuin. ‘Hier krioelde het een half jaar geleden nog van de dieren, nu heb ik nog maar een paar koeien en geiten over’, zegt Ayaan.

‘Afhankelijk van hulp’

Ze heeft tevergeefs een poging gedaan om naar een vruchtbaarder gebied te trekken met haar vee, maar de situatie bleek overal even slecht. Voorheen verdiende ze haar geld met het verkopen van melk. ‘Nu ben ik totaal afhankelijk van hulporganisaties om te overleven, maar hulp is schaars’, zegt ze somber.

Weer inkomsten met winkel

Even verderop woont de 26-jarige Irah in haar net geopende winkeltje in het centrum van het dorp. Ook zij is haar hele veestapel kwijtgeraakt en daarmee haar inkomen. Irah was ten einde raad. Totdat ze geld kreeg van het Rode Kruis om een winkel te openen. ‘Sindsdien heeft heb ik weer genoeg geld om haar kinderen genoeg eten te kunnen geven’, zegt ze met een trotse blik in haar ogen. Fijn om de dag met zo’n lichtpuntje te eindigen.

Help slachtoffers hongersnood

De organisaties achter Giro555 zijn al in Somalië en bieden daar levensreddende noodhulp. Dat kan alleen met voldoende geld. Elke maakt verschil. Red levens. Geef voor eten.

 

Meer blogs van Merlijn:

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.