Stop de ebola-ramp

Blog: Als je ver wilt komen, ga dan samen

Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen. Aan dit Afrikaanse spreekwoord moet ik denken vanavond tijdens een bijeenkomst met de vertegenwoordigers van samenwerkende hulporganisaties hier in Sierra Leone. Want in Nederland werken we na uitzonderlijke rampen samen om geld te collecteren van het Nederlands publiek. En in de rampgebieden zelf werken we samen om de hulp zo goed en efficiënt mogelijk te bieden en dubbelingen te voorkomen.

Deze week reizen we rond in Sierra Leone met een delegatie van Giro555 om te zien hoe het geld van mensen in Nederland is besteed. We rijden van Freetown naar Bo, Makeni en Port Loko. Urenlange ritten, maar nodig om een goed beeld te krijgen van het werk dat de samenwerkende hulporganisaties mede dankzij geld van Giro555 hebben verricht. Wie we niet kunnen bezoeken, nodigen we uit om vanavond met ons te eten, zodat we elkaar in elk geval kunnen spreken.

In de sfeervol verlichte tuin van het restaurant, zitten we zitten aan tafel met 7 nationaliteiten: de vertegenwoordiger van Oxfam komt uit India, van Cordaid uit Ierland, van Unicef is er iemand uit Malawi en uit de UK, van CARE uit Burundi en Sierra Leone. En dan natuurlijk wijzelf, de Nederlanders. Een bont geheel. Ieder met zijn eigen expertise. En ieder heeft op zijn of haar manier een bijdrage geleverd aan de strijd tegen ebola. Al kennen we elkaar pas net, we delen dezelfde idealen. Het is bijzonder om die verbinding te voelen.

Ten tijde van de ebola-ramp, kwamen deze mensen geregeld samen, vaak meermaals per week. Ze verdeelden de taken, bespraken samen de prioriteiten. Waar de één een isolatie unit bij een ziekenhuis bouwde, legde de ander daarvoor de watervoorziening aan. Radio was de belangrijkste manier om informatie door te geven. Iedereen droeg daar aan bij. De ene organisatie maakte het script, de ander zocht de sprekers de derde financierde de uitzendingen.

Nu ontmoeten ze elkaar nog in elk geval één keer per maand bij een vaste vergadering. Eigenljk veel te weinig, zeggen ze unaniem. Dat meer samenwerking en afstemming de kwaliteit van hulp ten goede komt, daar zijn ze het ook allemaal over eens. Tijd is het grootste obstakel om elkaar op te zoeken. Maar in de geest van het Afrikaanse gezegde, worden visitekaartjes uitgewisseld en afspraken gemaakt. Samen maken we er meer van.

Credits: Simone Filippini, CEO Cordaid
Beeld: Arie Kiviet

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.