Stop de ebola-ramp

Blog Andre Stelder: ‘Gewapend met controlelijst en pen’

De Pickup truck, geschonken door Cordaid met Giro555-gelden, is aangekomen en staat nu bij het kantoor te wachten op registratie en verzekering. Ook de containers, verscheept met de Karel Doorman, zijn gearriveerd en de inhoud is tijdelijk opgeslagen in de aula van het Katholieke College voor Gezondheidswetenschappen. Dat kon omdat de lessen toch pas volgende week beginnen.

Behalve beschermende kleding en rubber handschoenen voor de katholieke ziekenhuizen en klinieken, zijn er emmers, zeep, chloor en thermometers voor het werk dat we doen met Caritas Liberia. Ook 7 Honda off-the-road motorfietsen, zodat we zelfs in de meest afgelegen dorpen ons werk kunnen doen om de ebola-crisis en de nasleep ervan het hoofd te bieden.

Zuster Barbara, de Decaan van het College zit zelf parmantig op een stoel met haar gebroken voet in een speciale steunschoen. Ze houdt het uitladen van de goederen goed in de gaten, gewapend met controlelijst en pen.

Gelukkig is bijna keurig netjes uit de haven gekomen. Twee van de 5500 emmers waren gebroken.

Een ambulance geschonken door Caritas Senegal, staat te wachten om aan het St. Joseph Ziekenhuis beschikbaar gesteld te worden. Klein foutje, deze was eigenlijk voor Guinee bedoeld. Maar omdat de mensen in Guinee waarschijnlijk de ambulance voor Liberia hebben gekregen, is het gewoon een kwestie van documenten uitwisselen.

Intussen hebben we lokaal personeel voor ons project geworven. Maandag 2 februari zijn ze begonnen. De eerste training van vrijwilligers door het HIV-team van het College van Gezondheidswetenschappen heeft al plaats gevonden in Gbarpulu, een van de meest afgelegen provincies aan de grens van Sierra Leone.

Gister voor het eerst gerapporteerd aan de Bisschoppenconferentie (2 bisschoppen van Gbarnga en Cape Palmas en de Aartsbisschop van Monrovia). Zij zijn zeer betrokken bij ons werk en geven advies gebaseerd op hun lange ervaring.

Het project staat eindelijk in de startblokken. Afgelopen maanden tijdens de ebola crisis hebben het College en de Nationale Katholieke Gezondheidsraad alles gedaan om medische zorg in de katholieke ziekenhuizen en klinieken te organiseren. Zij zijn blij met elke container aan hulpgoederen die aankomt. Dit keer waren ze vooral geïnteresseerd in de gynaecologische handschoenen, want die waren bijna op. Vanwege ebola gebruikte medisch personeel al die tijd dubbele handschoenen bij bevallingen en onderzoek.

Na de medische hulp komt nu ook de ‘nazorg’ op gang. De overlevenden, de zwaar getroffen families, de weeskinderen, allemaal hebben ze naast medische ook psychosociale zorg nodig. Ebola zelf is medisch bijna onder controle, maar de effecten ervan op de samenleving zullen nog lang voortduren.

André Stelder (Cordaid) helpt hij bij het opzetten en uitvoeren van een ebola preventieprogramma in Liberia. 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.