Help slachtoffers
hongersnood

Merlijn in Somalië: Hoe gaan ouders om met honger?

Raak je in paniek als je je kinderen geen eten meer kunt geven? MERLIJN STOFFELS, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis reist naar Somalië. Op zoek naar antwoorden op zijn vragen.

Kinderen van 4 jaar oud die niet meer wegen dan een baby en sterven door gebrek aan eten. In Nederland niet voor te stellen, maar In Somalië, Jemen, Noordoost-Nigeria en Zuid-Soedan dagelijkse realiteit.

Uitgemergelde kinderen

De afschuwelijke foto’s van de massale veesterfte en uitgemergelde kinderen zijn op mijn netvlies gebrand.

Dit is ramp die zich nagenoeg in stilte voltrekt. Tegelijkertijd dreigt de grootste humanitaire crisis sinds 1945, zeggen de Verenigde Naties. Het leven van 20 miljoen mensen staat op het spel. Een enorm aantal. Helemaal als je bedenkt dat zich achter elk sterfgeval een familiedrama schuilgaat.

Reis naar het rampgebied

Met een mediateam reis ik vandaag af naar het getroffen gebied in Somalië om aandacht te vragen voor het lot van de miljoenen slachtoffers van de extreme droogte en het aanhoudende geweld.

Levensgevaarlijke optelsom

Mislukte oogsten, alarmerend hoge veesterfte, opgedroogde waterbronnen, inflatie, infectieziektes, een dreigende cholera epidemie, gebrekkige gezondheidszorg en een gewelddadig conflict. Met deze levensgevaarlijke optelsom van problemen worden 2,9 miljoen Somaliërs op dit moment geconfronteerd.

Massaal op de vlucht

Vooral in gebieden waar wordt gevochten, is de situatie nijpend. Het geweld maakt hulpverlening moeilijk. De regering strijdt met steun van de Afrikaanse Unie tegen al Shabaab. En er is een stammenoorlog gaande.

Somaliërs zijn massaal op de vlucht voor het geweld en leven in vluchtelingenkampen. Volgens de VN is meer dan de helft van de bevolking in Somalië inmiddels afhankelijk van hulpverleningsorganisaties om te overleven.  

Giro555 redt levens

Giro555 voert daarom actie om het onnodig verlies van mensenlevens, vooral kleine kinderen en zieken, door hongersnood te helpen voorkomen.

Hoe gaan ouders om met honger?

Je kinderen geen eten kunnen geven. Als vader van twee kinderen raak ik al in paniek bij de gedachte. Hoe gaan de Somalische ouders hier mee om? In 2011 kwamen in Somalië meer dan een kwart miljoen mensen om het leven. Waarvan meer dan de helft kinderen.

Nu dreigt er nog een groter aantal mensen om het leven te komen als de huidige als we het tij niet keren. Zouden Somalische ouders weten dat er nu opnieuw een donderwolk boven hun hoofd hangt? Vragen waarop ik deze week tijdens het bezoek aan Somalië een antwoord hoop te vinden.

Help slachtoffers hongersnood

De organisaties achter Giro555 zijn al in Somalië en bieden daar levensreddende noodhulp. Dat kan alleen met voldoende geld. Elke maakt verschil. Red levens. Geef voor eten.

 

 

Zie ook de andere blogs van Merlijn:

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.