Blog: Het schoolparlement heeft het voor het zeggen
Het is al snel duidelijk: deze kinderen van de basisschool in Masiaka hebben ambitie. Bescheidenheid of verlegenheid passen daar niet bij, ook niet voor de grote blanke dame die hier ineens binnen komt vallen met haar delegatie. Ze stellen zich voor met hun functie: voorzitter, vice-voorzitter, Minister van gezondheid, Minister van onderwijs, en drie staatssecretarissen. Hun belangrijkste agendapunt? Hygiëne.
Want het was hier in het straatarme Porto Loko, dat de uitbraak van ebola op z’n hevigst was. Maandenlang leefden deze mensen in angst en vrees over wie de volgende van hun gemeenschap zou zijn die getroffen zou worden. Het waren de moeders die besloten niet bij de pakken te gaan neerzitten. In een moedergroep kwamen ze samen om hun wensen op een rij te zetten: alle kinderen weer naar school. En: handenwasplekken, water, goede toiletten.
Ze willen het ons zelf vertellen. Zingend en handenklappend komen ze aangedanst. Kleurige kleding met de mooiste motieven. Een kindje schudt mee op de rug van zijn moeder. In de schaduw van de bomen – het is bloedje heet – staan ze me te woord via hun voorzitter, een rijzige vrouw met vastberaden gelaatsuitdrukking. Elke keer als ze een punt heeft gemaakt dat de andere vrouwen belangrijk vinden, wordt dat met dans en gezang kracht bij gezet. De mannen zitten erbij en kijken ernaar.
Met steun van Unicef staan nu voor elke klas plastic watertanks met kraantjes en zeep, en hangen op de muren posters over handenwassen. Het water komt uit een put die vorig jaar is geslagen en die voor fris drinkwater zorgt. Er staat juist een team van twee jongens water te pompen om de voorraad aan te vullen. Bij toerbeurt moeten alle kinderen deze taak vervullen. Evenals het schoonmaken en -houden van de wc’s en de klaslokalen. Ook is een team verantwoordelijk voor aanwezigheid op school. Wie dit aanstuurt? Het schoolparlement natuurlijk.
Na de ebola-ramp – toen de scholen 9 maanden gesloten waren – zijn alle kinderen teruggekomen. Geen enkele kind werd besmet.
Credits: Simone Filippini, CEO Cordaid
Beeld: Arie Kiviet