Stop de ebola-ramp

Blog: Hoe een crisis leiderschap kweekt

Zomaar een dorp een Sierra Leone. Met vuur in zijn ogen en krachtige stem vertelt hij ons het verhaal van zijn dorp in het Bo district in Sierra Leone tijdens de Ebola crisis. Een verhaal dat symbool staat voor de kracht en het potentieel van de mensen in Sierra Leone. Hij is rechtenstudent in de hoofdstad Freetown en de zoon van het hoofd van de lokale middelbare school. Hij komt graag terug naar zijn geboortedorp. Het is nog steeds zijn thuis. Motivatie voor onderwijs heeft hij met de paplepel ingegoten gekregen, maar het staaltje leiderschap dat deze jongeman heeft laten zien, deed ons gezelschap even stilvallen.

Toen de ebola epidemie uitbrak, nam hij een besluit: ebola zou hem en zijn geboortedorp er niet onder krijgen. Toen de scholen moesten sluiten om verspreiding van de ziekte te voorkomen, zette hij zich met zijn vader en het lerarenkorps in om kinderen toch te blijven onderwijzen. Ze zorgden dat de kinderen thuis konden studeren. Ze leenden hen boeken en gaven hen opdrachten en testen. De cijfers publiceerden ze op een muur, zodat er gezonde competitie ontstond.

Ze nodigden kinderen uit op een groot veld, waar ze – zonder elkaar te hoeven aanraken – konden debatteren. De leerlingen vertellen het me vol enthousiasme.

Toen het gebied op 21 september een uitbraak te verduren kreeg – die uiteindelijk 41 mensen besmette en 26 mensen doodde – zette hij een volgende stap. Als rechtenstudent maakte hij, in samenspraak met de lokale leiders en de traditionele chief, lokale wetten. Wetten die moesten zorgen voor extra bescherming. Zo werd wettelijk vastgelegd dat op het ontvangen van bezoek een boete van 100 euro kwam te staan. En dat op dinsdag en donderdag huis aan huis controles zouden komen om te voorkomen dat zieke mensen stiekem thuisbleven.

Het drama van toen zal nog lang voelbaar zijn. Maar, hoe gek dat ook is, het heeft deze mensen gesterkt. Het heeft leiders zoals hij, doen opstaan. Ik zie in Sierra Leone geen hopeloosheid, maar strijdbaarheid.

Credits: Simone Filippini, CEO Cordaid.
Beeld: Arie Kievit

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.