Stop de ebola-ramp

Sabine vertrekt naar ebola-gebied en blogt: Rollercoaster

 

 

 

 

 

 

 

‘Zou jij drie weken naar Liberia willen om verslag te doen van de ebola-ramp?’ Met die vraag op kantoor bij Save the Children start de wervelwind waarin ik sinds vorige week dinsdag zit. Voor mezelf ligt het antwoord voor de hand, maar voor deze reis kom ik thuis niet weg met enkel een mededeling. In hoeverre speel ik met mijn leven door te gaan? Wat doe ik mijn thuisfront aan? Breng ik het leven van mijn eigen kind in gevaar? Door feiten van emoties te scheiden komen mijn man en ik tot de slotsom: ik moet gaan of, zoals hij het zegt: ‘Dit hoort bij je. Ik weet dat jij vindt, dat je het verhaal moet gaan vertellen’. En beter zou ik het zelf niet kunnen verwoorden.

Ook mijn dochter heeft een positief oordeel. Haar conclusie is dat het veel slimmer is om wel te gaan. Dan kan ik in drie weken tijd veel kinderen redden (zoals zij mijn werk omschrijft) in plaats van alleen maar haar. Bovendien vindt ze zichzelf met haar 9 jaar oud en wijs genoeg om zichzelf te redden. En met 3 keer ja is het besluit genomen.

Vanaf dat moment word ik geleefd: voorbereidingen voor de reis, prikken en pillen, oppas regelen, werk overdragen, afspraken verzetten, visa regelen, etcetera. Save the Children biedt psychosociale steun aan die ik dankbaar aangrijp. Alle steun is welkom, want dat dit een zware missie gaat worden… daar is iedereen het over eens. Inmiddels heeft Giro 555 de nationale actie ‘Stop de ebola-ramp’ geopend en breidt mijn opdracht zich uit naar verslaglegging voor de Samenwerkende Hulporganisaties, waar Save the Children er een van is.

Terwijl ik dit schrijf, landen we op de luchthaven van Londen voor de laatste stap in de voorbereidingen: een tweedaagse training op het kantoor van Save the Children International. Kennis is immers de sleutel tot het voorkomen van besmetting. Dat geldt net zo goed voor mij als voor een vrouw in Liberia. Na deze twee dagen ben ik er klaar voor om zaterdag naar Liberia af te reizen, om zelf in de ramp te stappen. Maar… ik vraag me wel af: ben je daar ooit klaar voor?

Sabine Copinga (40) is persvoorlichter en storyteller bij Save the Children. Ze is vanaf 8 november t/m 28 november in Liberia om verslag te doen van de ebola-ramp voor Giro 555. Volg Sabine op twitter voor de laatste updates: @striplec

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.